Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Restaurants 14 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Voor Korean BBQ moet je naar Daebak in Utrecht

Het is zover! Ook aan de Oudegracht in Utrecht kunnen we nu nog vaker doe-het-zelven met vlees, vis en groenten die bereid worden op de tafelgrill. Daebak is het nieuwste Koreaanse BBQ restaurant in Utrecht, waar de gast zowel kok als eter is: perfect voor een avondje uit met vrienden.

Dat de Koreaanse keuken in opmars is, is niks nieuws. Kimchi is normaler op een tosti dan ketchup, bibimbap eet je als variant bij saladebars en gochujang is uitgeroepen tot nieuwe sambal (of komt erbij in de buurt). Daar heeft de beroemde Amerikaans-Koreaanse chef David Chang vast een aandeel in gehad.

Ugly delicious

In de Netflix serie Ugly Delicious onderzoekt David Chang het ontstaan van populaire gerechten als pizza, taco’s en pasta en neemt in één klap de vooroordelen over ‘etnische’ keukens en hun uitvoerders op de korrel. Een voorbeeld: waarom zijn we in het westen zo lyrisch over pasta – en willen we er flink voor lappen – maar zien we dumplings en noedels als goedkoop afhaaleten. Is het niet eigenlijk hetzelfde? 

In de barbecue-aflevering van Ugly Delicious doet Chang iets soortgelijks. Hij probeert door alle rook heen te kijken en neemt de trots weg van de BBQ’ers zodat ze zien dat het bakken van vlees op vuur hetzelfde is in welke cultuur dan ook. Er gebeurt iets magisch wanneer vlees wordt gekookt met vuur en rook – of het nu gaat om pekingeend, Texas-style klapstuk of Koreaanse runderribben. Dus als je twijfelt of Koreaans barbecuen wel iets voor jou is: zet je trots opzij en ga het ervaren bij Daebak.

Daebak Utrecht
Bron: Daebak

Koreaans barbecuen bij Daebak, hoe werkt dat?

Bij een Koreaanse barbecue bereid je à la minute én aan tafel je eten op een (vaak ingebouwde) barbecue. Deze is niet zo groot als we gewend zijn, maar een tafelmodel, rond van vorm en werkend op basis van houtskool of gas.

Als het vuur gestookt is, vul je de tafel met schaaltjes ingrediënten. Onmisbaar is natuurlijk vlees (vis wordt vrijwel niet gebruikt), maar ook kimchi en de vele sausjes en banchans (Koreaanse bijgerechten) mogen niet ontbreken. Na het grillen eet je het vlees in een slablad samen met rijst en de banchans. Dat maakt het lekker knapperig en fris.

Het menu van Daebak

Daebak betekent zoiets als superleuk of jackpot. Het is een kreet die je hoogstwaarschijnlijk uitschreeuwt als je hier een hap neemt van het malse vlees. Omdat Daebak werkt met een all-you-can-eat concept, mag je twee uur lang zoveel bestellen als je wil – en opkan natuurlijk! Zonde als er eten weggegooid moet worden.

Voor op de barbecue zijn er verschillende stukken gemarineerd vlees. Bulgogi ken je misschien: dungesneden rundvlees in een nootachtige, fruitige marinade met sojasaus, knoflook en sesamolie. Heerlijk mals en smaakvol. Een andere bekende is galbi, dat is het Koreaanse woord voor runderspareribs.

Maar er staat nog veel meer op het BBQ-menu: van varken (samgyeobsal gui) tot coquilles (galibi gui) en gemarineerde inktvis (ojingeo gui).

Daebak Utrecht
Bron: Daebak

Vega en aanraders

Hoewel een Koreaans barbecuerestaurant nou niet per se de ideale plek is voor vegetariërs, hebben ze een paar gerechten op de kaart staan die zeker de moeite waard zijn. De yachae bibimbap is bijvoorbeeld volledig vega, net als de kimchi jjigae een stoof met – verrassing – kimchi.

Wij zouden er zeker ook wat warme bijgerechten bij bestellen zoals de kimchi pancakes, want na één portie wilden we er meteen nog een. Een portie mandu (Koreaanse dumplings), altijd een goed idee. Net zo lekker als ravioli, toch Chang ;-) En ga los op de banchans!

Het adres van Daebak in Utrecht

Oudegracht 214, Utrecht

Kijk voor de openingstijden en meer info op de website

Koreaanse dumplings (mandu) uit een bijzonder kookboek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.