Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 9 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Koreaanse ssamjang: dé Koreaanse dipsaus die je moet kennen

Meer umami dan dit ga je ‘t niet krijgen. De rijke smaakvolle Koreaanse pasta (want voller en smeuïger dan saus) ssamjang is dé onmisbare smaakfactor voor verschillende gerechten. Maar wat is Koreaanse ssamjang nou precies en wat maakt de pasta zo onweerstaanbaar lekker?

Ssamjang

Met dank aan boeddhistische invloeden uit het verleden, zijn vegetarische gerechten een belangrijk onderdeel van de Koreaanse keuken. Eén van de grootste smaakmakers is ssamjang. De donkerrijke, chunky pasta is hartig, subtiel zoet en een klein beetje bitter. Het verrijkt een maaltijd vooral zoals niets anders dat kan.

Ssamjang, ook wel als dip gebruikt, dankt haar intense smaak aan gochujang (rode chilipasta), doenjang (gefermenteerde bonenpasta), sesamolie, sesamzaad, ui, knoflook en een zoetmaker als honing of suiker.

Ssamjang
Bron: Unsplash

Waar eet je het bij?

De rode pasta is vooral bekend als onmisbare factor bij de Koreaanse barbecue. Waar vlees hier vaak als hoofdrolspeler wordt beschouwd, is ssamjang toch echt de essentiële coach van een compleet smaakteam. Je eet het dus voornamelijk als dip. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Indonesische boemboe, die je eerst in de pan fruit en die daarmee als basis van een saus fungeert.

De letterlijke vertaling van ssamjang is dan ook ‘pasta voor wraps’. Een wrap is er in dit geval eentje op groentebasis, zoals sla of kool, van origine gevuld met proteïne en/of rijst.

Inmiddels is het een onmisbare smaakmaker voor vele andere gerechten, van bibimbap tot gyoza.

Bibimbap
Getty

Zelf aan de slag

Zin in huisgemaakte ssamjang? Het is gelukkig niet heel moeilijk om zelf te maken, maar vergt wel een ritje naar de toko (of de voorraadkast). Een basisrecept vind je op de website van New York Times.

Het leuke van ssamjang is dat vele variaties mogelijk zijn, zoals deze variaties met walnoten of appel. En ga je toch aan de slag? Maak dan ook meteen een voorraadje kimchi.

Waar haal je Ssamjang?

Behoeft aan genoeg ssamjang in de voorraadkast? Gelukkig is deze smaakbom inmiddels volop te verkrijgen, zoals bij Tjin’s Toko of Amazing Oriental.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.