Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 aug 2022
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes (Gamja Jorim)

De Koreaanse keuken wint steeds meer aan populariteit, waardoor we ingrediënten als gochujang (Koreaanse chilipasta) gewoon in de koelkast hebben staan. En dat treft, want daarmee maak je deze Gamja Jorim. Oftewel: sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes. Een superlekker bijgerecht (banchan) uit de Koreaanse keuken dat razendsnel op tafel staat.

Nog niet bekend met gochujang? Deze chilipasta wordt gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Niet te pittig vanwege de zoete smaak van de kleefrijst en met de umami van een gefermenteerd product. Je zou het kunnen zien als de liefdesbaby van miso en sambal.

Deze Gamja Jorim zijn lekker bij gerechten als Korean fried chicken, Koreaanse wraps of bij de Korean bbq.

Gamja jorim - Koreaans geïnspireerde aardappeltjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gama Jorim: zo maak je ze

Was de aardappels. Check of ze allemaal zo’n beetje dezelfde grootte hebben; snijd grotere exemplaren in tweeën.

Breng de aardappels aan de kook in een pan met ruim gezouten water. Tip: een klein scheutje azijn zou ervoor zorgen dat de schil intact blijft. Leg een deksel op de pan en kook de krieltjes in 10 tot 15 minuten beetgaar. Giet ze af.

Meng ondertussen in een kom alle ingrediënten voor de sticky saus.

Verhit een scheut olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en aardappels in 5 minuten goudbruin. Meng de saus door de aardappels en laat kort inkoken, tot ‘ie aan de aardappels blijft hangen (houd het in de gaten: door de suikers kan het snel verbranden).

Haal de sticky aardappeltjes van het vuur. Schep ze in een schaal. Bestrooi de Gamja Jorim tot slot met de sesamzaadjes en de gehakte lente-ui.

Meer Koreaanse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.