Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 22 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over galbi-jjim: Koreaans stoofvlees om van te watertanden

Chinese (afhaal)restaurants vinden we al jaren door het hele land, maar ook de Koreaanse keuken duikt steeds vaker op. En daar zijn we blij mee, want de Koreanen weten wat ze doen! Kimchi heeft al langer onze harten gestolen, maar ook andere traditionele gerechten zitten bomvol smaak. Zo ook galbi-jjim, dat wat ons betreft toch wel héél dicht in de buurt van een perfect vleesgerecht komt.

Kortom: tijd om je er alles over te vertellen.

Wat is galbi-jjim?

Galbi-jjim is een samenvoeging van de woorden galbi en jjim. Galbi is het Koreaanse woord voor runderspareribs, in het Engels bekend als short ribsJjim is een parapluterm voor Koreaanse gerechten die gemaakt worden met gestoofd of gekookt vlees, die gemarineerd en gegeten worden in een saus.

De smaak die galbi-jjim zo fantastisch maakt komt voort uit onder andere sojasaus, sesamolie, knoflook en een variatie aan andere smaakmakers. De bereiding van het vlees duurt vrij lang, waardoor de smaken helemaal in het vlees trekken; de runderspareribs smaken daardoor wat zoetig en supermals.

Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta

Waar komt het vandaan?

Galbi-jjim is van oorsprong een gerecht dat alleen bij speciale gelegenheden werd gegeten, bijvoorbeeld tijdens Lunar New Year en chuseok, een soort oogstfestival in de herfst. Het gerecht moest vooral speciaal blijven omdat het erg luxe was: de runderribben waren een stuk duurder dan ander vlees van hetzelfde dier.

Hoewel galbi-jjim zowel in Noord- als Zuid-Korea wordt gegeten, is er één plek die bekendstaat als dé place to be, namelijk het Jung-gu in de Zuid-Koreaanse stad Daegu. Voor op de bucketlist, dus.

Hoe wordt galbi-jjim gemaakt?

De traditionele runderspareribs worden gemaakt door het vlees eerst te wassen en vervolgens op meerdere plekken in te snijden tot het bot, zodat de saus er extra goed in kan trekken. De ribben worden vervolgens op laag vuur gestoofd in een mengsel van water, sojasaus, sesamolie, lente-ui, knoflook, suiker en vaak ook de toevoeging van oestersaus, gember(sap) en/of witte rijstazijn.

Het garen van de short ribs duurt erg lang, soms wel uren. Tegenwoordig gebruiken veel mensen er echter een snelkookpan voor, waardoor het sneller gaar is.

Alles over soju: de Koreaanse borrel die zo lekker wegdrinkt

Als het vlees bijna gaar is, worden er nog andere ingrediënten aan de galbi-jjim toegevoegd. Vaak zijn dat wortel en jujube (ook wel bekend als Chinese dadel). Maar we hebben ook varianten met bijvoorbeeld lotuswortel, paddenstoelen en kastanjes gezien. Het gerecht wordt geserveerd in een kom, gegarneerd met lente-ui en sesamzaadjes en vaak geserveerd met rijst.

Zelf maken? Probeer bijvoorbeeld eens dit recept van My Korean Kitchen, dat relatief snel én rijk aan smaak is. Zij gebruikt er een gietijzeren pan voor; duurt iets langer dan met een snelkookpan, maar dan heb je ook wat!

Onze stoofvlees recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.