Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Diner 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Bulgogi (Koreaans gemarineerd rundvlees)

Bulgogi is Koreaans gemarineerd rundvlees. En het is gruwelijk lekker. Hét geheim? Er gaat een peer in de marinade. Yes, een peer! Onderstaand recept komt uit het fantastische nieuwe kookboek Yakitori & Korean BBQ, van Jonas Cramby. Alleen al de moeite waard voor de geweldige foto’s.

Jonathan: “Dungesneden rundvlees in een nootachtige, fruitige marinade – dit is gewoon zo lekker! Je kunt de bulgogi-marinade op allerlei manieren maken, maar ik gebruik het liefst peer als basis omdat die het vlees mals maakt en zorgt voor een milde zoetheid.

Koreaanse en Japanse peren zijn sappiger en knapperiger dan Nederlandse peren en zijn daarom heel geschikt om mee te koken. Je vindt ze in oosterse winkels en ook wel bij het exotisch fruit in gewone winkels: ze zijn lichtgeel en hebben vaak de vorm van een appel. In het ergste geval kun je ze bijvoorbeeld vervangen door een goed knapperige conference-peer.”

Zo maak je bulgogi

Leg het vlees 1 uur in de vriezer en snijd het vervolgens dun en in kleine stukken.

Pureer de peer samen met ui, knoflook, gember, sojasaus en sesamolie tot een gladde marinade.

Laat het vlees en de bosui minstens 30 minuten (en hoogstens 3 uur) marineren. Bij te lang marineren valt het vlees uit elkaar.

Zet het vlees klaar samen met de bijgerechten en gril het tijdens het eten. Als je een grillplaat hebt is het mooi om in het midden een stapel bulgogi te leggen die je vervolgens uitspreidt. Als je op een rooster grilt, schud dan eerst wat marinade eraf om te voorkomen dat de sojasaus verbrandt.

Doop het vlees in wat saus en doe het samen met bijgerechten naar keuze in een sla-wrap (ssam-wrap, in het Koreaans). Je kunt het niet fout doen, dus experimenteer tot je een perfect hapje hebt.

bulgogi Koreaans recept

Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 19,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.