Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Kerst klein vieren dit jaar? Met deze ideeën maak je het toch feestelijk

Kerst vieren zal er dit jaar ongetwijfeld heel anders aan toe gaan, en met name: kleinschaliger. Toch hoeft klein kerst vieren niet te betekenen dat kerst dit jaar niet feestelijk kan zijn. Met deze tips wordt je kerstdiner juist éxtra feestelijk, óók met een beperkt gezelschap.

Kerst klein vieren: zo doe je ‘t toch feestelijk

1. Focus on the food!

We hebben het al vaak gezegd, maar wat biedt er meer troost tijdens moeilijke tijden dan lekker eten? Juist ja. Nu je toch voor een minder groot aantal personen hoeft te koken, kun je net zo goed wat langer en uitgebreider koken en tafelen.

Begin bijvoorbeeld met een paar feestelijke amuses, gevolgd door een kerstsoepje en/of een voorgerecht, een sorbet als tussengerecht, een hoofdgerecht met alles erop en eraan en een makkelijk toetje. Daarna kun je natuurlijk ook nog altijd los gaan met een kaasplank of friandises voor bij de koffie en de thee.

Bang dat het allemaal wat te veel wordt op die manier? Maak dan kleinere porties, of deel telkens één portie met z’n tweeën.

En daarbij: als je restjes over hebt, kun je daar de dag daarna ook nog eens héél toffe dingen mee doen. Lees het hier maar.

Zalmtartaar met gefrituurde kappertjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. …en op het drinken

Ook hier schreven we al eerder over: meer dan ooit ligt dit jaar de focus op mooie dranken. Beschouw het als een goed excuus om dit jaar je menu te voorzien van aangepaste wijnen, of boks je eigen beer pairing in elkaar. Liever geen alcohol? Ook non-alcoholische dranken als kombucha, thee en sappen lenen zich uitstekend tot pairings. Hier een aantal tips:

Culy homemade kerstcocktail
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Het zit ‘m in de details

Het huis decoreren met kerstaccessoires staat behoorlijk hoog in ons lijstje van favoriete activiteiten (zo niet op de eerste plaats). Dit jaar ontvangen we dan misschien wel minder gasten bij ons thuis, maar bekijk het positief: minder gasten creëert weer meer ruimte om los te gaan met je styling.

We dagen je daarom uit om je eettafel dit jaar éxtra mooi aan te kleden. Dat zit ‘m vaak in kleine details die samen voor een rijke tafel met veel kleuren en textuur zorgen. Linnen servetten met gerafelde randen, een strikje van jute touw om het vast te binden, een paar gouden sterretjes op tafel, dinerkaarsen in een gouden kandelaar, meerdere bordjes op elkaar,… Wie zien het al helemaal voor ons. Jij ook?

4. Laat de muziek matchen met je eten

Kerstmuziek kan niet ontbreken bij een goed kerstfeest. Maar wat als je al de hele dag kerstmuziek hebt geluisterd en je even wat anders wil? Tip: laat de muziek matchen bij je gerechten. Op Spotify vind je heel veel toffe afspeellijsten.

Heb je een Italiaans voorgerecht? Zet dan Italian Dinner Music op. Soep om mee te starten? We weten wel zéker dat er liedjes zijn die perfect bij je kommetje passen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Completer wordt het niet!

5. Bel in met anderen

Wat zijn wíj blij dat de wondere wereld van het internet het toelaat om in te bellen met onze geliefden wanneer we ze fysiek even niet kunnen ontmoeten! Maak op kerstavond vooral gebruik van die optie.

Dat kun je trouwens zo leuk inkleden als je zelf wil, bijvoorbeeld door samen hetzelfde diner te koken en op hetzelfde moment aan tafel te gaan. Voorzie in dat geval een plekje aan tafel waarop een laptop staat zodat iedereen de anderen kan zien. Een virtueel kerstdiner dus!

6. Plof op de bank met een foodserie- of film

Na je kerstdiner is het je volledig gegund om neer te strijken op de bank. Doe jezelf een lol en kijk één van deze gigantische toffe food series om te bingewatchen. Of een food film.

Met een lekkere cocktail voor kerst om af te sluiten, als je nog plek hebt.

Meer kerst tips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.