Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

De meest verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner

Een trend in foodland die we al langer niet meer kunnen negeren, is het steeds harder groeiende aanbod van alcoholvrije drankjes. Er zijn misschien wel meer alternatieven voor alcohol dan je zou denken! In aanloop naar kerst leek het ons een goed idee om een handig overzicht te maken van verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner.

Don’t get us wrong: van een lekker glas wijn of bier kunnen wij ontzettend genieten. Maar in december gaan die glaasjes altijd wel héél makkelijk naar binnen. Zo makkelijk zelfs dat we nog amper stilstaan bij de impact van alcohol op onze gezondheid. VPRO maakte hier een documentaire* over, die maandag 16 december om 20:25 wordt uitgezonden op VPRO. Daarom vinden we het tof om eens stil te staan bij de lekkere non-alcoholische alternatieven voor alcohol.

Alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner

1. Kombucha

We beginnen meteen met een favoriet op de redactie: kombucha. Dit drankje is in wezen gefermenteerde zoete thee, wat resulteert in een aangenaam friszuur drankje. Fun fact: kombucha bevat ook maar een derde van de suikers van standaard frisdranken.

Zijn wij blij dat er tegenwoordig allerlei Nederlandse kombucha-merken op de markt zijn! Om je een idee te geven, is dit ons lijstje met leukste kombucha-merken.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Alcoholvrij bier

Wat ons betreft ondergaat alcoholvrij bier volop een positieve imagoverandering: van smakeloze drankjes die in de verste verte niet op bier lijken naar waardige alternatieve waarbij je nog amper een verschil proeft. Steeds meer brouwerijen lijken het geheim te kennen om hun alcoholvrije biertjes net zo’n karakteristieke smaken van hop of mout te geven. En wij zijn fan!

Zo heeft Lowlander een schitterend gamma aan 0%-biertjes, is onder andere de Pale Ale van Big Drop geweldig en is Brewdog een merkje om in de gaten te houden. Ofwel: om in huis te halen voor je kerstdiner!

3. Pionier in alcoholvrije drankjes: Seedlip

Als je echt wat feestelijk wil, dan is het aanbod van Seedlip je go-to. Seedlip is naar eigen zeggen de eerste alcoholvrije en gedestilleerde sterke drank. Grote kans dat je meteen aan een zoete frisdrank denkt, maar Seedlip bevat géén suiker of andere zoetstoffen en bevat nul calorieën.

Maar wat bevat het dan wel? Zorgvuldig uitgekozen kruiden en specerijen, schillen en schorsen. Mix het bijvoorbeeld tot een alcoholvrije cocktail met tonic en garneringen en je hebt iets wat heel dicht in de buurt komt van een alcoholvrije gin-tonic. Daarnaast bedenkt Seedlip zelf ook recepten voor alcoholvrije cocktails, zoals deze cocktail met miso(!), karamel en pruim of deze alcoholvrije Hot Toddy.

alcohol vrije seedlip
Bron: Culy.nl

4. Sappen

Vruchtensappen saai? Heus niet! Zo maakten we een tijd terug drie fantastische sappen in de slowjuicer: appel–perzik–peer, tomatensap en aardbei–komkommer–appel–limoen. De mogelijkheden zijn eindeloos! En tegen zo’n vers sapje kan maar weinig op.

Heb je geen blender of slowjuicer? Voor dit sapje van wortel, gember en citroen heb je dat niet eens nodig. En dan zijn er ook nog ‘ns heel wat goeie vruchten- en groentensappen op de markt. Wij zijn bijvoorbeeld fan van het tomatensap van Big Tom.

5. Mocktails

Natuurlijk kunnen mocktails niet ontbreken in dit lijstje. Op Culy publiceerden we eerder een recept voor alcoholvrije piña colada, voor een virgin mojito met ginger ale en voor een non-alcoholische variant van mojito met aardbei.

You’re welcome!

6. Limonades voor volwassenen

Limonades voor volwassenen? Dat zijn voor een keer eens geen mierzoete siropen, maar (fris)dranken met gelaagde, interessante smaken en combinaties. Deze Rhubarberry (met rabarber) is daar een goed voorbeeld van.

Ook kun je zelf vlierbloesemlimonade maken op basis van siroop (dit zijn onze favoriete vlierbloesemsiropen!) of er gewoon op los experimenteren door zelf je eigen limonades te brouwen. Een goed basisrecept voor limonadesiroop krijg je er van ons gratis bij.

*In de VPRO documentaire gaat filmmaker Leo de Boer de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken. De documakers stellen zich de vraag wat toch het ontkenningsmechanisme is waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is. 

Heb je de uitzending gemist maandag? Na de uitzending komt de docu online op www.vpro.nl/roes

Meer inspiratie voor het kerstdiner?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
De meest verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner
Sluiten