Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 18 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner

Aardappelpuree staat bij bijna elk kerstdiner wel op tafel. Maar hoe hou je die aardappelpuree warm tijdens het diner? Daar zijn een paar trucs voor. De slowcooker werkt het beste. Heb je die niet, dan kom je ook goed weg met een pan met deksel en een oven. Hieronder 6 trucs.

Met deze zes tips houd je je aardappelpuree warm tijdens het kerstdiner:

1. Put a lid on it

Wil je de aardappelpuree alleen even warm houden terwijl je bijvoorbeeld een visje of stuk vlees bakt? Dan tipt Jeroen Meus dat je het ‘t beste warm houdt in een pan met een deksel erop. Doe dit op zéér laag vuur, zodat de boel niet aanbrandt. Eventueel schuif je even een warmhoudplaatje tussen de pan en de gaspit.

2. De oven

Een ander idee: plaats de pan in een voorverwarmde oven op 50 graden. Ook mét deksel.

3. Au bain marie

Doe de puree in een grote, warmtebestendige schaal (of pan) en plaats die in een grotere pan, met een klein laagje kokend water. Let op dat de schaal van de puree het water niet raakt. Houd het water tegen het kookpunt aan en roer regelmatig in de aardappelpuree.

4. Dek de aardappelpuree af met een theedoek

Staat de puree op tafel en wil je ‘m een minuut of 20 warm houden? Dek de puree dan af met een theedoek.

5. Maak er een gratin van

Wil je de puree al ver van tevoren maken? Dan heb je kans dat ‘ie wat uitdroogt als je ‘m opnieuw opwarmt. Dit kun je het beste omzeilen door de puree na het bereiden in een ovenschaal te veredelen. Zet het koud.

Vlak voor etenstijd strooi je er een laagje paneermeel en wat klontjes boter overheen. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 180 graden met aluminiumfolie eroverheen. Haal na ongeveer 25 minuten (check even of het al goed warm is) de folie van de schaal en laat goudbruin bakken. Voilà: aardappelpuree met een crispy korstje.

6. De slowcooker

Maar je beste vriend in het warm houden van aardappelpuree – en lang ook – is met de slowcooker. Website Thekitchn schrijft voor dat je de slowcooker even moet invetten met boter. Daarna giet je een laagje room op de bodem. Doe de puree erbij en zet de slowcooker op laag. Zo houd je ‘m wel tot vier uur lang warm en romig. Vergeet niet elk uur even te roeren.