Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 28 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste kip met rijst gerechten op een rijtje: comfort food bij uitstek

Het is niet voor niets dat bijna elk land wel een eigen kip met rijst gerecht heeft: de twee ingrediënten zorgen samen voor vuurwerk op het bord én bieden in veel gevallen ook nog eens de nodige troost. Meer dan logisch dus dat we de lekkerste kip met rijst gerechten even op een rij willen zetten.

Sla op en pak het erbij wanneer je het nodig hebt.

Dit zijn de lekkerste kip met rijst gerechten

Karamel en zeezout, lasagne en béchamel, doperwtjes en worteltjes: er zijn van die producten die onlosmakelijk zijn verbonden aan elkaar. Kip en rijst zijn ook zo’n combinatie. 1: bijkomend voordeel van deze iconische combi is dat je er alle kanten mee op kunt, met in ieder geval 1 overeenkomst: het gaat nooit vervelen. Zo zouden wij deze Nigeriaanse jollof rice van Culy’s Ogechi als het even kan elke dag wel voorgeschoteld willen krijgen.

Jollof Rice
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Soepen

We noemden het al eerder: de gouden combi van kip en rijst leent zich uitstekend voor een knap staaltje troostvoer. Wil je er nog een schepje bovenop doen, ga dan voor een versie met soep. Veel landen zijn er in gespecialiseerd: een kruidige kom kippensoep gevuld met rijst en de meest uiteenlopende smaakmakers. Van Indonesische soto ayam en Surinaamse saoto tot congee: lichaam én geest knappen er van op.

Culy Homemade congee
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mexicaans

Ook Mexicanen zijn kampioenen in het combineren van kip met rijst. Het zijn gerechten waar je mee op wil staan en je dag mee af wil ronden, al is het maar door de zaligmakende combinatie met zwarte boontjes, limoen en een pittige salsa. Onovertroffen combinaties, als je het ons vraagt. Een keuken waar we graag inspiratie uit halen dus.

Burrito Bowl kip
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Haiwanees

Een speciale alinea gewijd aan hét kip met rijstgerecht dat je sowieso geprobeerd moet hebben: Hainanese chicken and rice. Een bommetje smaak meegebracht door Chinese immigranten naar Singapore, waar het inmiddels als hét nationale gerecht wordt beschouwd. Een indrukwekkend exemplaar heeft wat tijd nodig, we prijzen onszelf dus gelukkig met onderstaande snelle versie van Culy’s Nancy.

Rijst met kip: Hainanese chicken rice
Nancy van Batenburg voor Culy

Crispy kip met rijst gerechten

Ook eentje voor in het vaste repertoire: crispy kip met rijst. Dat verslavend knapperige jasje werkt namelijk uitstekend in combinatie met een kommetje dampende rijst. Ook hier geldt: elk land – eigenlijk zelfs elke streek – heeft z’n eigen variant. Maak ons maar wakker voor eentje uit Japan bijvoorbeeld.

Meer over rijst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.