Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 10 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over donburi: de Japanse rijstbowl die je het liefst elke dag wil eten

Mochten we nog maar één gerecht eten, dan zou donburi grote kans maken. Dit Japanse rijstgerecht is namelijk een verzamelnaam voor een rijstbowl: iets waar we geen genoeg van kunnen krijgen. We leggen je uit waarom.

Kleine heads-up: hierna wil je sowieso zo snel mogelijk donburi voor je neus hebben staan.

Donburi is hét rijstgerecht dat nooit verveelt

Donburi betekent letterlijk kom en dat zegt meteen een hoop. Het Japanse rijstgerecht mag dan vele gedaanten kennen; je herkent het sowieso aan de grote kom waarin het geserveerd wordt. De invulling van die kom kan alle kanten op: exact de reden dat we er zo dol op zijn.

Ingrediënten

Standaard bij donburi is Japanse rijst als stabiele basis. Waar kortkorrelige rijst de meest gangbare soort in donburi is, zijn er enkelen die ook met mediumkorrelige rijst werken. Daarnaast vult de kom zich met de meest uiteenlopende samenstellingen van vlees, vis, groenten of ei. Donburi kan zowel koud als warm geserveerd worden, afhankelijk van het gerecht. Het goede nieuws is dan ook dat je de rijstbowl als ontbijt, lunch óf diner kunt eten. Iets waar we dankbaar gebruik van maken.

Donburi
Unsplash

Varianten

Elke donburi-variant heeft z’n eigen naam. En dat zijn er een hoop, maar we zijn de moeilijksten niet, dus zullen een paar veel geziene bowls even behandelen. Weet jij in ieder geval welke je kunt bestellen of maken, de volgende keer wanneer je er naar snakt.

Tamagodon

We beginnen met een instapmodel: tamagodon is een toegankelijke donburi, geschikt voor elk moment van de dag. Verwacht een fluffy omelet op een kom dampende Japanse rijst, verrijkt met een mengsel van mirin, dashi en sojasaus. Ook lekker: de fijngesneden bosui en nori erbij. Culy’s Winnie maakte ook een verslavend lekker exemplaar die je echt een keer moet proberen.

Culy Homemade: Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori

Japanse rijstbowl
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kaisendon

Door naar de andere kant van het donburi-spectrum: de kaisendon is een populaire en luxe variant. Je herkent het aan de overdadige hoeveelheid sashimi – rauwe vis dus – gesneden van allerlei soorten vis (van zee-egel tot zalm), aantrekkelijk gedrapeerd over de Japanse rijst. De vis kan verrijkt zijn met wasabi-sojasaus en wordt geserveerd met gember, sesamzaad en soms wat ikura.

Kaisendon: donburi
Unsplash

Katsudon

Je herkent de naam misschien al: tonkatsu is gepaneerd en gefrituurd vlees waar we onszelf zo nu en dan met veel plezier aan laven. Houd je daarvan, dan is katsudon alles wat je hartje begeert. Deze donburi kenmerkt zich door de Japanse variant van de varkensschnitzel, met eronder groenten gebonden met een ei, wat een intens smaakvolle topping geeft. Culy’s Nancy maakte deze donburi al eerder met kip.

Culy Homemade: katsudon (Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip)

Afbeelding van Aziatische rijstbowl met omelet en kip / katsudon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over de Japanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.