Culy Homemade: katsudon (Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip)
Katsudon – een Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip – is zó verschrikkelijk lekker, dat het bijna misdadig is. In Japan noemen ze dit soort bowls ook wel oyako don. Dat betekent letterlijk ouder & kind rijstschotel, omdat er zowel kip als ei in dit recept gaat.
We hebben zelf een beetje een draai aan deze Aziatische rijstbowl met omelet gegeven, want hee: dat maakt koken nou net zo leuk. De miso-mayonaise is trouwens optioneel, maar wél erg lekker.
Wat gaan we doen: je bakt eerst de kip krokant – à la een kipschnitzel -, die gaat in reepjes in de saus en dáár gaat dan weer wat losgeklopt ei overheen. Zo krijg je een krokante kipschnitzel ín een omelet, als het ware.
Het voelt misschien tegenstrijdig om krokant gebakken kip in saus te leggen (dan gaat het krokante er toch af?), maar probeer het eens. Japanners doen dit ook wel met tempura, die ze in de noedelsoep serveren. Dat betekent wel dat je je rijstbowl het beste meteen op kunt eten, maar dat lijkt ons geen probleem…
Zo maak je deze katsudon
Zet drie borden klaar: eentje met bloem, eentje met een losgeklopt ei en een bord met panko. Kruid de bloem met zout en peper.
Sla de kipfilets met een deegroller plat tussen twee stukken bakpapier (of huishoudfolie), tot ze een dikte hebben van ongeveer 1 centimeter. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper.
Laat een flinke klont roomboter of wat zonnebloemolie heet worden in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Haal de kipschnitzels achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko en bak ze aan beide kanten krokant in de pan. Leg ze even opzij op een bordje met keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes.
Meng ondertussen de bouillon met de mirin, suiker en sojasaus in een kom. Klop in een andere kom de twee eieren los.
Bak de gember en knoflook een minuutje op medium vuur in een grote koekenpan. Doe de bouillon met de andere smaakmakers in de pan en laat ongeveer 4 minuten zachtjes inkoken, tot een iets dikkere saus.
Leg de in reepjes gesneden kipschnitzels voorzichtig in de saus in de pan en giet dan de losgeklopte eieren eroverheen. Zorg dat de kip helemaal omringd is met ei.
Laat dit een paar minuten bakken op medium tot laag vuur tot de omelet helemaal is gestold.
Verdeel de omelet daarna in twee stukken. Schep wat gekookte rijst in een kom en leg daar de omelet met de krokante kip voorzichtig bovenop. Strooi er wat bosui en bieslook overheen. Meng in een kommetje de mayonaise met de witte miso en maak je rijstbowl af met een lik miso-mayonaise.
Ook lekker met wat gewokte spinazie of paksoi ernaast.