Redactie
Redactie Inspiratie 16 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Congee: de Chinese variant op rijstepap

Rijstepap kennen we allemaal: lekker als verwarmend dessert met bijvoorbeeld vanille en suiker. In China kennen ze een vergelijkbaar gerecht, dat ze congee [kon jie] noemen. Je komt het er in verschillende variaties tegen: van zoet tot hartig en met allerlei verschillende toppings.

De rijstepap zoals wij hem kennen is vaak nog vrij stevig van structuur. De Chinese congee is echter zacht, bijna crème-achtig. Dat komt doordat de rijst in een grote hoeveelheid water of bouillon wordt gekookt tot pap. Voor veel mensen is congee daarom het ultieme comfort food. Voor als je een beetje grieperig bent, bijvoorbeeld.

Naast de naturel versie kom je congee in China in verschillende soorten en maten tegen. Luxe versies worden geserveerd met kreeft of coquilles, maar je ziet het ook regelmatig met geroosterde eend of bacon, gegarneerd met fijngesneden bosui en gehakte pinda’s. In die vorm is congee eerder een soort maaltijdsoep dan een pap.

Zelf aan de slag

De bereiding van congee is overal anders. Verschillende soorten rijst en verschillende kooktijden worden gehanteerd, om nog maar niet te spreken over alle mogelijke ingrediënten. Het leuke is wel: je kan congee – als je het zelf maakt – dus helemaal naar je eigen hand zetten.

Om je toch een idee te geven van wat de mogelijkheden zijn, doen we graag een aantal suggesties voor lekkere bereidingen:

Zo kan je ervoor kiezen om een vegetarische variant met shiitake en bruine rijst te maken. Ook lekker is dit recept met kip, geserveerd met verse gember, lente-uitjes en sesamolie. Begin je liever met een simpele naturel congee? Kijk dan hier voor een recept.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.