Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 31 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip van Ogechi

Iedere keuken heeft zo zijn klassiekers. In de Nigeriaanse keuken is dat jollof rice, iets waar ieder huishouden wel een andere versie van heeft. De gemene deler is in ieder geval rijst gekookt in saus van tomaat, paprika, peper en kruiden, geserveerd met kip of kalkoen en dodo (gefrituurde bakbanaan). Loopt het water je al in de mond?

Het bereiden van jollof rice lijkt spannender dan het is. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk ook al in huis. Gedroogde rivierkreeft (crayfish) vormt daar een uitzondering op en om die reden houden we het hier optioneel. Het geeft de jollof rice een extra visachtige smaak, maar zonder kan dus ook. Overigens gebruiken we in dit recept currypoeder, niet te verwarren met Nederlands kerriepoeder. Iedere toko heeft het wel, maar vervangen door de hot curry van Verstegen kan ook.

Jollof Rice
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak jollof rice met kip

Zet een pan met 300 ml water op het vuur. Kook de kip samen met de rest van de ingrediënten voor de bouillon gaar. Verwijder de kip uit het water en zet opzij. Bewaar de kippenbouillon, die heb je later nog nodig.

Meng ondertussen in een blender of keukenmachine alle ingrediënten voor de tomatensaus. Stort de saus in een pan en kook tot bijna al het vocht uit de saus is verdampt, dit is ongeveer 20 minuten.

Was de rijst terwijl de tomatensaus aan het inkoken is. Doe dit grondig, tot het water helemaal helder is.

Het koken van de jollof rice

Pak er een grote en diepe pan bij, zoals een soeppan of stoofpan. Vul de bodem met de zonnebloemolie en laat goed heet worden. Voeg de ui toe aan de pan en laat goed bakken. De tomatenpuree mag worden toegevoegd aan de pan wanneer de ui glazig is. Frituur de tomatenpuree goed, voor zo’n 15 minuten. De tomatenpuree zal langzaam donker kleuren. Daarna mogen de ingekookte tomatensaus, kruiden en gedroogde rivierkreeft (optioneel) worden toegevoegd aan de tomatenpuree. Roer goed en bak voor 10 minuten.

Voeg de kippenbouillon van eerder toe aan de tomatensaus samen met het water en meng met elkaar. Doe de gewassen rijst rijst erbij en meng dit nog eens goed. Wikkel aluminiumfolie om het deksel van de pan, zodat er geen stoom ontsnapt en de rijst sneller gaar. Kook de rijst voor 10 minuten op hoog vuur. Hierdoor zal de rijst aan de onderkant van de pan iets verbranden, dat zorgt voor de rokerige smaak die jollof rice zo lekker maakt.

Draai het vuur na 10 minuten naar een laag vuur en kook verder voor 30 minuten of tot dat de jollof rice gaar is. Voeg extra vocht toe als de rijst nog niet gaar is.

Frituren van de de kip en de bakbanaan

Terwijl de rijst aan het koken is kun je aan de slag met de kip en de bakbanaan. Bestrooi de kip met kippenbouillon en curry poeder. Verhit olie tot 180 graden in je frituurpan. Frituur de kip goudbruin, ongeveer 5 minuten.

Snijd de bakbanaan in schuine schijfjes en bestrooi met zout (optioneel). Frituur de bakbaan goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer de jollof rice warm met de kip en de gefrituurde bakbanaan.

Jollof Rice
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer rijstgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.