Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over Hainanese chicken rice (kip met rijst uit Hainan)

Het wordt gezien als het nationale gerecht van Singapore: kip uit Hainan, of – zoals je het veelal aantreft op menukaarten – Hainanese chicken rice. Deze klassieker bestaat uit gepocheerde kip, gekruide rijst, chilisaus en komkommer. Typisch zo’n gerecht dat je minstens één keer in je leven gegeten moet hebben. Waarom? Dat leggen wij je uit.

Hainanese chicken rice

Bekijk onderstaande video en je likt je scherm bijna af. Voor Hainanese chicken rice wordt meestal een hele kip gepocheerd, waarna de bouillon die ontstaat samen met het vet van de kip wordt toegevoegd aan de rijst.

Andere smaakmakers in het gerecht zijn pandanbladeren, gember en knoflook. Ze zeggen niet voor niets dat het meest kenmerkende aan dit gerecht niet de kip is, maar de rijst. Ook nogal opvallend is de wijze waarop de kip wordt gesneden en geserveerd: namelijk in grote stukken, op het bot.

Bij het gerecht horen dan nog verder een dipsaus gemaakt van chilipepers en knoflook, een kommetje met sojasaus en wat frisse komkommer.

Chinese immigranten

Wie weleens door zuidoost Azië heeft gereisd, kent het gerecht ongetwijfeld; bijna elk land met Chinese immigranten heeft er daar een eigen variant van. Denk aan Maleisië en Thailand. Hier in Nederland is het nog niet zo bekend.

Hainanese chicken rice kwam in Singapore terecht door immigranten uit de Chinese provincie Hainan, waartoe ook het gelijknamige eiland behoort. Dat ligt in het zuiden van China. Zij zouden een variant hebben bedacht op Wenchang-kip: een populair gerecht in Hainan.

In Singapore gaat de populariteit zó ver, dat er in 2000 zelfs een romantische comedyfilm werd gelanceerd: Chicken Rice War. Een soort Romeo & Juliet, waarbij de hoofdpersonen in rivaliserende eetkraampjes werken die het gerecht serveren. 

Hainanese chicken rice
Bron: Jason Goh via Pixabay

Zelf maken?

Wil je kip met rijst uit Hainan een keer zelf maken, vul de kip dan met stukken gember, bosui en pandanbladeren en/of knoflook, zoals in de video bovenaan dit artikel.

Let er ook op dat je de kip op kamertemperatuur serveert. Het onderdompelen van de gepocheerde kip in ijswater zorgt bovendien voor dat kenmerkende zachte velletje, dat haast smelt in je mond.

Ook een aanrader: op de website I Am a Food Blog staat een recept dat helemaal in één pan wordt gemaakt, met kippendijen op het bot. Supersimpel maar minstens zo lekker…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.