Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amandeltaart met limoncello (torta de Santiago)

Dat de Spaanse keuken méér is dan Jamón Ibérico en patatas bravas, wordt met “In de keuken van het Spaanse dorp Polopos” duidelijk. Dit kookboek – dat wellicht een belletje doet rinkelen van het TV-programma – bevat ontzettend lekkere Spaanse steekgerechten, opgeschreven door Wijnand Boon. Van lamsstoofpot tot geflambeerde chorizo en deze torta de Santiago (amandeltaart): Spaanse gezelligheid was nog nooit zo dichtbij.

Wijnand: “Het Spaanse woord voor taart is tarta, maar deze amandeltaart komt uit Galicië waar hij al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt, dus is dit een torta de santiago. Thysa maakt hem met limoncello, wat een kleine aanpassing is op het originele recept, maar het originele recept kent eigen variaties met zoete wijn, brandy en orujo, dus hier mag mee gespeeld worden.

Ik heb hem nog nooit zo lekker gegeten en het is een feest om onze Spaanse buren te zien als Thysa hem uitdeelt: die vallen zowat van hun stoel van verbazing.”

torta de santiago (amandeltaart met Limoncello)
Bron: In de keuken van het Spaanse dorp Polopos

Amandeltaart met limoncello (torta de santiago)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de eieren met de kristalsuiker in een kom en klop met een garde circa 2 minuten tot de kleur van de eidooiers wat verbleekt. 

Was de citroen goed schoon en rasp het gele gedeelte, de zeste, van de schil. Voeg de rasp en de limoncello toe aan de eieren. Doe de amandelbloem en het kaneelpoeder erbij en meng alles goed met een spatel tot je een glad beslag hebt. 

Vet de taartvorm in met boter en doe daarna het beslag in de vorm. Plaats de taart 30 minuten in het midden van de oven. Haal na 30 minuten de taart uit de oven, bedek hem met een vel aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant niet te donker wordt en plaats vervolgens nog 10 minuten afgedekt terug in de oven. Controleer of de taart klaar is door met een satéprikker in de taart te prikken. De prikker moet droog zijn als je hem uit de taart haalt. 

Haal de taart uit de oven als hij klaar is en laat hem 15 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder voorzichtig de ring rond de taart. Gebruik eventueel een mesje als de taart ergens aan de rand blijft plakken. 

Bestrooi de taart met poedersuiker. Als je dit op traditionele wijze wilt doen, dan kun je van papier een cruz de santiago uit papier knippen en die in het midden leggen voor je de suiker aanbrengt. 

cover In de keuken van het Spaanse dorp Polopos

In de keuken van het Spaanse dorp Polopos van Wijnand Boon is vanaf 6 oktober 2021 online verkrijgbaar voor € 27,50,-

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.