Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo wordt kerst pas écht gezellig: 5 x tips voor een stressloos kerstdiner

Kerst een idyllisch gebeuren? Dat geldt pas écht als je er als gastheer- of vrouw geen kerststress aan overhoudt. Want hoe romantisch het idee van koken voor een groot gezelschap ook is, in werkelijkheid is het toch vooral ook een klus waar veel tijd en organisatie inkruipt. Om te vermijden dat je het bos door de kerstbomen niet meer ziet: 5 x tips voor een stressloos kerstdiner.

Kerststress vermijden: 5 x tips voor een vlekkeloos kerstdiner

1. Hou het simpel

De verleiding is waarschijnlijk groot met kerst te willen uitpakken met ingewikkelde gerechten, maar als er één ding is dat we willen afraden, dan is het dit wel. Want wil je je stress tot een minimum beperken, maak dan vooral gerechten die je al in de vingers hebt.

Ga voor klassiekers die áltijd lekker zijn, een hero-gerecht dat nooit mislukt of makkelijke gerechten die dankzij kwalitatieve ingrediënten toch schitteren in hun eenvoud. Uitpakken kan dan nog steeds met je tafelstyling of in de presentatie van je gerechten – zolang je jezelf maar niet in de voet schiet met een te ambitieus spektakelstuk.

hasselbackaardappeltjes met kerstboter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Maak je (na)gerechten nu al

Heb je een vriezer in huis? Doe er je voordeel mee en maak vast wat gerechten om in te vriezen. Klassiekers die je makkelijk kunt invriezen, zijn ragout, beef Wellington, verse pasta of Bœuf Bourguignon.

Ook het departement toeten leent zich hier goed voor, denk aan semifreddo, scones, deeg van je favorietje koekjes of ijstaart. Maak dit op een rustige avond in december (kerstmuziekje erbij…) en je staat de 24ste 1-0 voor.

semifreddo met Nutella

3. Bestel boodschappen

Ja, het heeft zijn charmes om langs delicatessenwinkels te kuieren, we snappen het, maar voor het gemak van bezorgdiensten valt toch ook wat te zeggen. Vooral diegene met een mooi assortiment aan producten, zoals Crisp of Lindenhoff.

Zoek je je (kerst)gerechten regelmatig in Aziatische hoeken, dan kunnen we de webshop van Dun Yong warm aanbevelen. Zij leveren door heel Europa en binnen Amsterdam (op weekdagen) doen ze zelfs nog aan same day delivery. Je wijnvoorraad vast aanvullen? Surf even naar de webwinkels van Wijnkameel, Chenin Chenin of Vleck.

Boodschappen van Lindenhoff
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Ga voor kant- en klare cocktails

Niets feestelijkers dan cocktails, maar arbeidsintensief dat ze zijn! Gelukkig heb je tegenwoordig behoorlijk lekkere kant- en klare opties. Ja echt: ook wij waren aanvankelijk sceptisch, maar sommige zijn gewoon écht heel lekker.

The Stillery heeft bijvoorbeeld leuke potjes waar je enkel een ijsblokje aan hoeft toe te voegen en te schudden (kun je). Culy’s Martine bundelde haar favoriete kant- en klare cocktailtips vast in een lekker lijstje.

De leukste kant-en-klare cocktails uit blik of fles

The Stillery kant- en klare cocktails als voorbeeld van een stressloze kerst
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Begin tijdig

Ja, het is een open deur, maar tijdig beginnen bespaart je niet alleen stress, het is ook nog eens een geweldige vorm van voorpret. Zonder tijdsdruk is het immers veel leuker om de leukste servetten uit te zoeken, boodschappenlijstjes te maken of menukaarten te ontwerpen. Een duidelijk beeld hebben bij je kerstdiner (Pinterest is je beste vriend!) maakt dat het straks allemaal een stuk minder spannend wordt.

Meer inspiratie over de organisatie van zo’n grootschalig diner? In Een tafel vol gooit Meike Krüger al haar expertise op tafel en tipt ze hoe je als gastvrouw of -heer net zo ontspannen kunt genieten als de gasten zelf.

Buikspek uit de oven met cranberrysaus en krieltjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.