Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 14 dec 2022
Leestijd: 9 minuten

Zo organiseer je een kerstdiner waarbij je de tafel niet hoeft te verlaten

De kerst is bij uitstek het feest om je culinaire talent eens van zijn beste kant te laten zien. Geen wonder dat er bij veel gezinnen alles uit de kast wordt getrokken voor een extravagant kerstdiner. Helaas gaat het organiseren van een uitgebreid etensfestijn vaak gepaard met het zelf uren in de keuken staan – ook tijdens het eten. Daarom vertellen wij je hoe je een kerstdiner organiseert waarbij je de tafel niet hoeft te verlaten.

The more, the merrier

We begrijpen dat je een kerstdiner klassiek wilt houden. Mooie servetten, lange tafel en iedereen achter zijn eigen naamkaartje, dat is tenslotte de charme van een kerstdiner. Maar hoe leuk is het als je ook zelf kunt genieten van dat diner? Inderdaad: nog leuker.

Hoewel er rondom shared dining de laatste jaren twee kampen zijn gekomen (of je houdt ervan om met z’n zessen een burrata delen of je haat het als iemand ook maar kijkt naar jouw portie carpaccio), blijft het een succesformule voor grote diners. Jij bepaalt wat je maakt, alles blijft klein en makkelijk te portioneren én je zet alles op tafel en eten maar. Inderdaad: je hoeft de tafel niet te verlaten om in de pannen te roeren want alles is al gedaan!

Kerstmenu samenstellen: waar begin je? Culy’s tips & tricks

Drie gangen, shared dining of allebei

Een kerstdiner organiseren is niet alleen leuk omdat je eens kunt laten zien wat je allemaal in petto hebt op culinair gebied, het is ook gewoon de gezelligheid van het lange tafelen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je die charme bij het denken aan een shared dining diner niet direct voelt. Toch is zo’n gedeeld diner óók op te delen in gangen. Hoewel je gasten niet allemaal een eigen bord zullen krijgen met jouw perfect bereide garnalencocktail of beef wellington, kunnen deze klassiekers nog steeds de revue passeren deze kerst.

Je kunt je shared dining menu namelijk opdelen in een koude gang met ‘voorgerechten’ en een warme gang met kleine ‘hoofdgerechten.’ Ook de zoete ronde kan geheel een eigen invulling krijgen. Want hóé leuk is een tafel vol toetjes: inderdaad, heel erg leuk. We geven toe dat je dan tussen de ‘rondes’ door de tafel wel zult moeten verlaten, maar anders dan bij ‘klassieke’ diners hoef je tussendoor niet de pasta af te gieten, de boter te smelten, het vlees te trancheren of andere klusjes op te lossen. Dat is ten slotte allang gedaan.

 

Voorgerechten bij een shared dining menu

Wat je dan zoal kunt serveren bij een shared dining kerstmenu waarbij je de tafel niet hoeft te verlaten? Je doet er in ieder geval goed aan zoveel mogelijk koude of lauwwarme voorgerechten te maken. En mocht je echt iets warms willen voorschotelen, dan kun je dat ‘t beste al voor driekwart voorbereiden zodat je het enkel nog hoeft te verwarmen of af te maken.

1. Gevulde eieren

Een klassieker die misschien niet zo’n sexy imago heeft. Toch doet een gevuld eitje het perfect op een mooi bordje tussen de andere shared dining opties. En je maakt ‘m al gauw iets charmanter door te spelen met de vulling of de kleur (!) van je eieren.

Neem bijvoorbeeld een variant met miso en mosterd. Of ga voor een enkele reis richting Suriname met een gevuld eitje met Masala (juist, die kruiden die je ook in roti gebruikt.)

Wil je het geheel nu nog spannender maken, dan kun je de eitjes voordat je ze vult laten badderen in een kommetje sojasaus zodat de buitenkant én een bijzondere bruinige kleur krijgt, maar het ei zelf ook een smaakbom wordt.

Ga je helemaal voor bont, maak dan een Negroni en laat de helften eiwit daar een paar uurtjes in liggen. Ze krijgen een prachtige rode kleur en een bijzonder frisse smaak. Geen idee wat je dan als vulling kunt opspuiten? Denk aan tuinerwten gemengd met je eidooiers en een klein beetje wasabi. Smaakbomalert! Én extra kerstig vanwege de knalgroene en rode kleuren.

Ben je geen Negroni-fan of wil je je hele diner alcoholvrij houden, dan kun je – om je eieren een rode kleur te geven – ook gebruikmaken van sap van rode bieten of kleurstof.

Gevulde eieren met masala
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Garnalencocktail

Dit jaar is het jaar van de kerstklassiekers in een nieuw jasje. Zo zien we overal de klassieke kerstrecepten als beef wellington en de ragoutbakjes terugkomen. Maar ook de garnalencocktail is terug van weggeweest.

We zagen ‘m bij Lynn van de Vorst op zo’n leuke manier, dan we eigenlijk niets anders kunnen dan de garnalencocktail ook aan ons eigen kerstdiner toe te voegen. En ideaal: je kunt alle componenten van tevoren alvast klaarmaken, zodat je enkel je bordje ‘s middags nog op hoeft te maken. Kun jij als eerste aanvallen tijdens het diner!

3. Confit de canard op toast

De een noemt het confit de canard, de ander rilettes: wat vooral het belangrijkste is, is dat het onweerstaanbaar is. Én super makkelijk te maken. Ga je voor een rilette dan komen er naast het plukken van de canard (eend) nog wat hand en spandiensten bij kijken. Wel heel leuk om eens je eigen rilettes te maken!

Heb je daar geen zin in en wil je echt voor makkelijk gaan? Houd het dan enkel bij de confit de canard. Je koopt zo’n blik eendenbouten al bij de grotere supermarkten. Pluk deze (let op, handschoentjes aan en werkbank bedekken met folie of papier want het is een erg vettig klusje) eendenbouten erg fijn en laat het meeste vet en vel achterwege.

Verwarm de pulled eend in een steelpannetje met eventueel wat extra boter. Leg het op een toastje, doe er wat uiencompote op en een klein stukje blauwe kaas en je hebt in mum van tijd een super makkelijk, feestelijk gerechtje bereid.

Je kunt de confit de canard warm maar ook koud serveren. Prima van tevoren klaar te maken dus! Let er dan wel op dat het geheel niet te vettig is, dan wordt het toastje slof.

4. Overige feestelijke shared dining voorgerechten

Wat belangrijk is om te weten, is dat eigenlijk elk gerecht zich leent voor shared dining. Want hoewel de term ‘chique’ klinkt, is het niets anders dan grote gerechten portioneren tot kleinere hapjes. Daarom is ook een burrata een perfect voorgerecht voor shared dining. Kleed ‘m aan met dukkah en dragonolie en het is algauw een smakelijk geheel.

Of ga voor een tataki van zalm, tonijn of vlees. Makkelijk van tevoren te maken (let bij vis wel op dat het niet te lang buiten de koelkast staat) en mooi op een bordje te leggen. Hoef je tijdens het diner enkel nog de bordjes op tafel te zetten!

En uiteraard kan de carpaccio niet ontbreken. Zéker niet tijdens een kerstdiner waar iedereen pakt wat ‘ie pakken kan. Maak hem klassiek van ossenhaas, of ga voor een vega variant van gestoomde pompoen of courgette. Maak er een lekkere groene kruidenolie bij, verkruimel er van nootjes overheen en een carpaccio is al snel gemaakt.

Hoofdgerechten bij een shared dining menu

Ben je kundig in de keuken, en niet zo’n hele grote fan van gedeeld dineren met kleine bordjes en schoteltjes, dan kun je er ook voor kiezen om enkel de voorgerechten zo te serveren en met hoofdgerechten wél uit te pakken en iedereen hetzelfde op te dienen.

Wil je toch dat iedereen van alles kan pakken, ga dan bij jezelf ten rade wat jij lekker vindt tijdens kerst. Wil je klassiek gaan en voet bij stuk houden dat ook dit jaar de beef wellington er gewoon weer komt? Maak ‘m dan lekker, snijd het in mooie stukken en leg deze op een bord, maar zorg wel dat er dan een extraatje is. Iets wat je ook van tevoren kunt maken zodat je de tafel niet hoeft te verlaten.

1. Stoofvlees / ragù

Als wij een gedeeld diner organiseren, zijn we dol op eenpansgerechten die we een week van tevoren kunnen bereiden en daarna tijdelijk in de koelkast of vriezer kunnen laten rusten. Zo hoef je ze op het moment supreme enkel nog eventjes op te warmen.

Ga bijvoorbeeld voor klassiek Limburgs zuurvlees met friet (die is natuurlijk vers wel het lekkerst en vergt het nodige frituurwerk). Wil je een kerstdiner zonder patat? Dan kun je een mooie ragù maken zoals deze variant van eend. Ook deze ‘saus’ kun je tijden van tevoren maken en ‘m dan opbergen in de vriezer. Maak dan à la minute enkel nog de pasta (ga in dit geval voor kant en klare droge spaghetti of linguine, blijft langer lekker in een warme saus) en vermeng het met de ragù. Serveer in een mooie schaal zodat iedereen zelf op kan scheppen en jij lekker kunt blijven zitten.

pasta met eendenragu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Beef wellington / rollade

Ondanks dat een beef wellington en rollade twee volwaardige hoofdgerechten lijken, kun je ze prima toevoegen aan een kerstmenu waarbij je de tafel niet hoeft te verlaten. De twee zijn namelijk van die heerlijke gerechten die je van tevoren klaar kunt maken. Wat zeggen we: je kunt ze niet eens à la minute bereiden.

Combineer daarom het nuttige met het aangename en bereid een killer rollade of beef wellington, snijd ‘t geheel in mooie plakken en iedereen kan kiezen of hij één, twee of drie keer opschept.

3. Shared dineren met bijgerechten

We begrijpen zelf heel goed dat je geen zin hebt om én een stoof te maken, én een beef wellington én wellicht zelfs nog een vis in zoutkorst. Daar hebben we zelf ook geen zin in. Toch wilden we bovenstaande gerechten graag met je delen omdat ze op ‘t oog lastig lijken, maar als je er eens goed induikt zijn ze stuk voor stuk ver van tevoren klaar te maken. Hierdoor hoef jij tijdens het diner de tafel dus niet te verlaten.

Tip: wil je toch dat shared dining gevoel vasthouden? Dan kun je natuurlijk helemaal losgaan met bijgerechten. Gebakken aardappeltjes, gratin, pommes duchesse, haricots verts, geroosterde wortelen, pasta, rijst, frietjes en ga zo maar door. De weelde is wild!

aardappelgratin

7 tips voor de perfecte aardappelgratin

Desserts bij een shared dining kerstmenu

Het zou zo jammer zijn: je hebt de hele avond de tafel niet verlaten en voor het dessert moet je ineens nog alle toeters en bellen uit de kast halen “omdat een dessert niet vooraf te bereiden is want dan smelt ‘t.” Onzin en bij deze verleden tijd!

Eten we met een grote groep dan zijn wij érg fan van een Balagan dessert. Een Balagan dessert is een nagerecht dat je uitsmeert over de hele tafel. Hierbij moet je denken aan een toetje met gigantisch veel verschillende componenten. Mascarpone, mousse, curd, chocolade, kruimels, koekjes, munt, zest en ga zo maar door. Wij vertellen je er binnenkort meer over!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.