Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 30 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Zelf glühwein maken: dit zijn de basics

Was warme chocolademelk vroeger het favoriete drankje van Culy’s Maaike om mee op te warmen na een stevige winterwandeling, inmiddels heeft de chocolade ruimschoots plaatsgemaakt voor glühwein. En dat zegt wat, gezien de liefde voor chocolade. Je kunt natuurlijk een goedkope fles bij de supermarkt halen, maar zelf glühwein maken is nóg leuker.

Dat doe je met deze tips!

Waarom zelf glühwein maken?

We horen je denken: maar als het ook kant-en-klaar te koop is, waarom dan zelf glühwein maken? Nou, ten eerste omdat het leuk is. Ten tweede omdat het een stuk lekkerder is.

Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen welke wijn je gebruikt – in tegenstelling tot de relatief slechte wijn die voor het kant-en-klare product wordt gebruikt – en je gebruikt echte ingrediënten in plaats van smaak- en zoetstoffen.

Glühwein = rode wijn + kruiden

Voor glühwein maak je gebruik van een fles rode wijn – da’s al te zien aan de rode kleur. Welke rode wijn je gebruikt, maakt niet zoveel uit. Wel zouden we adviseren om niet zo’n dure te gebruiken. Klinkt gek, maar je verandert de smaak toch met kruiden. Sterker nog: glühwein maken is de perfecte manier om een minder lekkere fles wijn toch op te maken.

Nog ‘ns op een rijtje: waarop moet je letten bij het proeven van wijn?

De typische kruiden die je aan glühwein toevoegt, zijn een kaneelstokje, een paar hele steranijzen, kruidnagels en een sinaasappel, in plakjes gesneden. Daarnaast doen veel mensen er een paar schepjes suiker of een beetje honing bij om ‘m iets zoeter te maken. Ook kun je een halve citroen in plakjes toevoegen om het zoete wat te compenseren.

Zelf glühwein maken

Hoe je dan te werk gaat? Simpel: giet een fles rode wijn leeg in een pannetje en voeg sinaasappel, kaneel, steranijs, kruidnagel en eventueel suiker en citroen toe. Verwarm de wijn vervolgens een halfuurtje, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Belangrijk: doe dit op laag vuur! Als de wijn gaat koken, verdampt de alcohol – en eerlijk is eerlijk, dat willen we niet.

Als de wijn lekker warm en kruidig is, is het zaak om ‘m even te zeven. Die steranijs in je glaasje glühwein ziet er wel leuk uit, maar is een stuk minder handig drinken… Wel is het leuk om je wijn te serveren met de plakjes sinaasappel.

Varianten op zelfgemaakte glühwein

Ben je wel een beetje klaar met de traditionele glühwein? Zo kun je het maken op andere manieren:

  • Probeer het eens met witte wijn! Die smaak is even wennen, maar ook dat is erg lekker.
  • Wil je alcoholvrije glühwein maken, doe dat dan met bessensap of appelsap. Ook kun je natuurlijk alcoholvrije wijn gebruiken.
  • Naast kaneel, kruidnagel en steranijs kun je ook andere kruiden toevoegen. Denk aan nootmuskaat, laurier, kardemom en peperkorrels. Zo lijkt het meer op de Engelse mulled wine.
  • Doe eens ‘n scheut cognac, rum of wodka bij de glühwein. Extra lekker verwarmend! Met een scheutje amaretto krijgt je glühwein een fijne kersensmaak.

Spice up your glühwein: 5 tips om je drankje nog lekkerder te maken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.