Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 16 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Julius Jaspers: “Blauwe kaas? Ik gruwel ervan, wat ik ook probeer.”

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten en uiteraard naar wat geheime tips. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… chef en kookboekenschrijver Julius Jaspers.

Over Julius Jaspers

Ken je hem niet van een van zijn kookboeken – van Het Ultieme Hamburgerboek tot De Stoofbijbel – dan ken je hem sowieso als jurylid uit Topchef, óf heb je misschien wel eens in een van zijn restaurants gegeten. Grote kans dat zijn stem je ook bekend voor zal komen: de leuke en leerzame podcast Julius’ voorraadkast heeft niet voor niet een grote schare leergierige luisteraars. Kortom: een man met oneindig veel culinaire talenten. En daar willen we graag alles over weten.

1. Heb je een eetgewoonte waar anderen nog wel eens van opkijken?

“Niets lekkerder dan eten, vlees, vis en groente, drijvend in de saus. Ik ben echt een sauzenmens, liever wat teveel dan zo’n mierig lepeltje. Geef me saus!”

2. Wat is de allerbeste kooktip die je ooit kreeg en van wie?

“Henk Tuin, Robert Kranenborg, Ron Blaauw; ik weet het niet meer, maar ze dragen de nummer één tip allen hoog in het vaandel; lekker en goed koken begint bij de selectie van je ingrediënten, alleen het allerbeste geeft het beste resultaat. Van slechte spullen kun je geen lekker eten maken, met goede spullen zit je sowieso al op 90% winst, alleen techniek en timing en je bent er. Easy.”

3. Is er een gerecht of ingrediënt wat je echt niet lekker vindt, hoe hard je ook je best doet?

“Blauwe kaas, ik gruwel ervan, wat ik ook probeer. Gember uit een potje vind ik ook niet echt top trouwens.”

4. Je favoriete (geheime) adres om boodschappen te doen?

“Brood van Fort Negen, kaas van l’Amuse, het meeste vlees van Janmaat (Hilversum), apart vlees zoals Rubia Gallega bij De Leeuw (Amsterdam), groente bij de Lindenhoff Marché (Baambrugge), spek bij John van Broekhuizen (Dalfsen), vis bij Tel (Amsterdam), ik rijd echt om voor goede spullen.”

5. Je mag nog maar bij 1 restaurant eten de rest van je leven, welke zou dat zijn en waarom?

“Dit is een lastige want ik ken honderden fijne restaurants, maar er zijn er weinig waar ik de rest van mijn leven exclusief naar toe zou willen. De meeste mensen zien mij als een klassieke smulpaap van de Franse keuken, maar ik denk toch dat ik de Aziatische spannender vind, die verveelt me nooit . Een paar jaar geleden had ik gekozen voor een van mijn eigen restaurants, Happyhappyjoyjoy, waar we echt goed streetfood maakten. Ik denk nu aan Yardbird in Hong Kong. Aziatisch, voornamelijk kip, voornamelijk grill, niet normaal goed.”

Meer uit deze rubriek?

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.