Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 31 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Soraya Riem: ‘Champignons zijn echt het goorste dat er is.’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over diens eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… TikTok-foodinfluencer Soraya Riem.

Wie ook maar een beetje in een foodbubbel op TikTok en Instagram zit, heeft zonder enige twijfel Soraya Riem voorbij zien komen. De kookvlogs waarin die iedere dag een ander gerecht maakt, worden miljoenen keren bekeken en op de voet gevolgd door meer dan 250.000 mensen.

Onze 8 favoriete TikTok-foodies die je nu wilt volgen

Sinds 2020 is Soraya actief op TikTok en geeft je daar een kijkje in diens leven vol eten. Vaste rubrieken als ‘surprise me dinner’ en ‘broodje bouwen’ groeiden uit tot bekende concepten. Bij ‘surprise me dinner’ laat Soraya zich verrassen door een willekeurig restaurant en krijgt daardoor geregeld verrassende gerechten voorgeschoteld. De lunch op kantoor neemt de TikTokker zeer serieus. Soraya breekt graag een lans voor royaal belegde broodjes. In de serie ‘broodje bouwen’ laat die zien hoe je zelfs op je werk een goed broodje maakt.

Al die content over eten leidde tot Soraya’s allereerste kookboek dat in 2022 verscheen. ‘Gruwelijk Lekker‘ is voor de amateurchef die niet te moeilijk wil koken, maar wel lekker wil eten.

5 vragen aan Soraya Riem

1. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg en van wie was dat?

Soraya: “Het gebeurt vaak dat ik recepten uit verschillende culturen maak en daar mijn eigen draai aan geef. De reacties die ik daarop krijg, zijn voor een gedeelte best wel negatief. Mensen zien dat soort recepten het liefst precies zoals hun oma het maakte. Alles wat anders is, is automatisch niet goed volgens hen.

Van Mooncake (Jonneke de Zeeuw) leerde ik dat het culinaire landschap in Nederland júíst zo divers is geworden door alle invloeden vanuit andere culturen. Die invloeden hebben geleid tot fusion-gerechten die uitgegroeid zijn tot klassiekers (Hallo bamihap en kapsalon!). Tegenwoordig trek ik me daarom een stuk minder aan van dat soort reacties onder mijn video’s.”

@sorayariem.psd

Kapsalon geklapt 👏🏼 #kapsalon #aardappelstokjes #kookvideo #foodtok #freshfood #lekker

♬ Wifey Riddim – AJ Tracey

2. Wat is jouw must voor het beste kantoorbroodje ooit?

“HEEL. VEEL. BELEG. Kijk, ik word echt niet blij van een saaie boterham met kaas. Je kunt het makkelijk spannender maken door er wat textuur aan toe te voegen. Gooi er wat sla, groentes en een goed sausje bovenop en je hebt een heel ander broodje. Stacken dus; dan heb je gewoon een goede sandwich.”

@sorayariem.psd

Bagels met beenham baby. #bagels #broodjebouwen #foodtok #lunch #kookvideo #goodfood

♬ Take Me to Pluto – idonthateyou

3. Met wie zou je ooit nog heel graag willen samenwerken?

“Tijdens de COVID-periode bestelde ik ooit een dinerbox van RIJKS. Daarin zat het signatuurgerecht van Joris Bijdendijk: een millefeuille van rode biet met beurre blanc. Waanzinnig. Ik ben sindsdien in één klap verliefd geworden op zijn keuken, dus laat die samenwerking maar komen!

> Recept Rode biet millefeuille (dé signature dish van Joris Bijdendijk*)

Millefeuille-rode-biet-Joris-Bijdendijk-header
Bron: Chantal Arnts

4. Welk gerecht of product vind je écht niet lekker? Hoe vaak je het ook al hebt geprobeerd.

“Champignons zijn echt het goorste dat er is. De textuur, de smaak en zelfs de geur kan ik echt niet aan. Ik snap echt niet dat mensen dit voor de lol eten. En ik blijf er in ieder geval héél ver vandaan.”

5. Je post bijna iedere dag(!) een video, waar haal je jouw inspiratie vandaan en in welke keuken zou je nog eens willen duiken?

“Ik plan mijn eten niet vooruit. Meestal ga ik op de dag zelf naar de supermarkt en beslis ik ter plekke waar ik zin in heb. Dat begint dan met één product; vaak een groentesoort. Daar verzin ik dan weer een gerecht omheen. De enige vereiste is dat het wel iets moet zijn dat ik nog niet eerder heb gedaan. Dat lukt gelukkig meestal gewoon; dan laat ik me inspireren door een keuken die ik nog niet ken. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op de Turkse keuken – kijk vooral verder dan kebab. Het is zo veelzijdig; daar zou ik nog veel dieper in willen duiken.”

@sorayariem.psd

Mantī is mijn favo Turkse eten ❤️ #manti #foodtok #snellehap #kookvideo #turks

♬ More Than A Woman – SG’s Paradise Edit – Bee Gees & SG Lewis

Meer 5 vragen aan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.