Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 7 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Jaimie van Heije: ‘Sneakers inspireren mij tijdens het koken.’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… chef Jaimie van Heije.

Jaimie van Heije gaat een nieuw avontuur aan. Na elf jaar lang zijn ziel en zaligheid in zijn gelijknamige restaurant in Ouderkerk aan de Amstel te hebben gestopt, vond de chef het welletjes. In dat restaurant stond zijn keuken bekend om verfijnde en kleurrijke gerechten die hij veelvuldig deelde op zijn oogstrelende Instagram-pagina.

Stilzitten doet Jaimie gelukkig niet, want kort na het sluiten van zijn restaurant in Ouderkerk, maakte hij bekend dat hij de nieuwe signature chef is van restaurant NEXT op de NDSM-werf in Amsterdam. “Nieuwe ideeën, een frisse wind en een blank canvas om alle creativiteit weer op los te laten!”, zo liet hij weten. Wij zijn razend benieuwd en stellen hem daarom 5 vragen om de chef nog beter te leren kennen.

5 vragen aan Jaimie van Heije

1. Je bent de nieuwe signature chef van NEXT Gefeliciteerd, we gaan zeker langskomen! Wat kun je vertellen over het restaurant?

Jaimie: “Restaurant NEXT, gelegen aan de bruisende NDSM-werf in Noord is mijn nieuwe thuis. Je kunt er ieder moment van de dag terecht; dat vind ik extra leuk. Het is een modern all day-grand café 2.0, met levendige huiskamer, cocktailbar, lounge, restaurant en brasserie ineen.”

2. Klinkt goed! Wat kunnen we daar van je verwachten?

“Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en diner. En natuurlijk alles daar tussenin. We serveren namelijk ook bar bites en in de avond een verrassend tasting-menu. Dat menu is geïnspireerd  op het seizoen dus verwacht veel diversiteit. Het wordt een unieke combinatie van internationale smaken en creatieve mixologie in een kosmopolitische setting. NEXT is zeven dagen per week geopend van tien uur ’s ochtends tot laat, dus kom vooral langs.” 

3. Bij NEXT ga je gerechten pairen met cocktails, wat is jouw favoriete cocktail en waarom?

“Eén van mijn favoriete cocktails op de kaart is de Dr. Earth. Dat is een super mooie verfrissende groene cocktail met een licht gerookte touch van mezcal, echt top!”

4. Van welke producten gaat jouw hart sneller kloppen?

“Ik vind het leuk dat Nederland een hoop mooie seizoensproducten heeft. Denk aan Hollandse witte asperges, Zeeuwse oesters, Hollandse Nieuwe of mooie doperwtjes. Bij NEXT werken we ook met een wildplukker die de mooiste dingen regelrecht uit de natuur plukt. Het is echt te veel om op te noemen. Ik vind het heerlijk om daar eindeloos mee te experimenteren en er lekker mee te koken.”

Culy ontdekt… wildplukken in het Voedselbos met restaurant KookaBarra

5. Je sneakerpassie is prominent aanwezig op je socials. Kun je vertellen op wat voor manier sneakers je inspireren en hoe we dat terugzien op het bord?

“Ik heb inderdaad een uit de hand gelopen collectie Nike’s. Van kleins af aan heeft het altijd mijn interesse gehad. Die aantrekkingskracht zit ‘m in verschillende dingen. Soms zijn het de kleuren of de doorzichtige air unit in de schoen. Maar ook de topsporters die het droegen hebben mij geïnspireerd.

Eén van de leukste dingen aan sneakers, is dat het verbindt. Daarmee bedoel ik dat er een hele community achter schuil gaat; je kunt je er écht mee onderscheiden en elkaar er in vinden. Welke sneakers ik aantrek, heeft met allerlei verschillende factoren te maken: hoe je gemoedstoestand is, wat de gelegenheid is of simpelweg wat voor weer het is. Zo zijn er veel raakvlakken met koken. Daar kook je ook naar het seizoen, pas je het eten op de gelegenheid aan en kijk je naar de setting. Sneakers inspireren mij ook weleens om een gerecht te maken. Dat is meestal gebaseerd op de kleuren of het verhaal van de designer achter de schoen.”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.