Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 14 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Jonneke de Zeeuw (Mooncake): ‘Ik huiver van Knorr Wereldgerechten.’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Mooncake a.k.a. Jonneke de Zeeuw.

Jonneke de Zeeuw is bij de meeste mensen bekend onder haar pseudoniem Mooncake. Op haar gelijknamige platform deelt ze de lekkerste plekken waar je gegeten moet hebben voordat je de planeet weer verlaat. Wat haar uniek maakt? Jonneke wijkt af van de bewandelde paden en deelt als ware serial eater en foodpimp de plekken die niet in een standaard reisgids staan, maar die je wel zou moeten kennen.

Culy ontdekt: 3 hidden gems in Amsterdam met Mooncake (van blini’s tot pho)

Het culinaire landschap is namelijk veel uitgebreider dan de gemiddelde Nederlander denkt. Keukens uit alle hoeken van de wereld verrijken Nederland, geven daar hun eigen twist aan of houden hun eigen roots in ere. Het zijn vaak restaurants waar veel mensen langslopen of die minder opvallen in het straatbeeld, maar waar je waanzinnig eet. Mooncake geeft op onafhankelijke wijze het podium aan bijzondere foodondernemers die het verdienen en waar je de volgende keer ongetwijfeld nooit meer aan voorbij loopt.

Mooncake // Jonneke de Zeeuw
Bron: Mitchell van Voorbergen

Naast haar foodplatform maakt Jonneke TV-items, video’s, geeft ze lezingen en (onze favoriet) super leuke foodtours waarbij ze je persoonlijk meeneemt langs haar (onontdekte) parels. Alsof dat niet genoeg is, heeft ze twee boeken op haar naam staan ‘All inclusive aan de keukentafel‘ en ‘All you can eat‘; een gids met 450 adressen in Nederland en 120 eetculturen.

“Negatieve verhalen schrijf ik niet. Waarom zou je kostbare tijd en energie zou steken in het afbreken van een restaurant of eethuis. Ik bouw liever dan dat ik sloop.”

5 vragen aan Jonneke de Zeeuw

1. Welke keuken verdient volgens jou veel meer aandacht in Nederland?

Jonneke: “Misschien zijn dat wel de verschillende Chinese keukens. Veel mensen in Nederland denken die te kennen omdat ze Chinees-Indisch eten, maar het eten dat door mensen uit China herkend wordt als Chinees kent nog lang niet iedereen. Dit geldt overigens voor veel meer keukens in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Turkse keuken, die krijgt nog lang niet altijd het applaus krijgt dat het verdient.”

2. Hoe ga je te werk om nieuwe pareltjes te ontdekken?

“Eigenlijk kijk ik overal waar ik ben door de bril van Mooncake. En dan bedoel ik ook echt overal waar ik kom. Ook al is het niet voor werk, ik kijk om me heen om te zien of er nog ergens iets bijzonders te eten is. In de bus, op de fiets of lopend en ja: er daar zitten zeker ook missers tussen. Daar publiceer ik overigens niet over. Ik begrijp niet waarom je je kostbare tijd en energie zou steken in het afbreken van een restaurant of eethuis. Ik bouw liever dan dat ik sloop. Onbewust ben ik dus altijd aan het zoeken en zit het altijd in mijn achterhoofd als ik buiten ben, als een soort automatisme.”

 

3. Van welk gerecht of product ben je absoluut geen fan?

Where to begin.. Dat zijn echt heel veel dingen eerlijk gezegd. Ik huiver van de Wereldgerechten van Knorr en ben absoluut geen fan van koeienmaag. Sprinkhanen vind ik overigens best lekker trouwens!”

Insecten eten: wordt dit de culinaire toekomst?

4. Welke tip zou je willen meegeven om nieuwe gerechten te ontdekken in je eigen buurt?

“Lid worden mijn ‘The Tribe’ – dat is een leger van serial eaters die op Mooncake.nl allerlei exclusieve ontdekkingen en meer leuks en lekkers krijgen voorgeschoteld. Daarnaast: ga naar binnen gaan waar je normaal niet naar binnen gaat en vraag daar wat je écht gegeten moet hebben voor je de deur weer uitloopt.”

5. Voor welke eetgewoonte schaam je je stiekem een beetje?

“Voor geen enkele! Of, misschien toch iets: als ik een schaal popcorn voor m’n neus heb, lijk ik net een soort kameel. Ik weet niet of je die een keer een cactusvrucht hebt zien eten maar ze splijten dan hun lippen open en die stekelige vrucht is weg voor je er erg in hebt. Dat gevoel van alles in één keer in je mond willen stoppen, speelt bij mij ook op als ik een flinke bak zoet/zoute popcorn voor m’n neus heb staan. Tijd en ruimte verdwijnen dan en ik word één met die popcorn. En dat ritueel hoeft van mij niet op de gram…”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.