Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

3 x toffe zomer wijnen voor dit weekend (en volgend weekend en het weekend daarna…)

Zullen we dan nog maar een flesje opentrekken…? Wij horen het onszelf de laatste weken opvállend vaak zeggen. Tja, als je dan toch in thuisquarantaine zit, kun je er maar beter het beste van maken. En dat lukt aardig met alle heerlijke zomer wijnen die er voorhanden zijn. Wij lichten de 3 tofste flessen toe die we de afgelopen tijd hebben ontdekt. Salut!

Deze toffe zomer wijnen kunnen wij ten harte aanbevelen:

Limited edition rosé Le Grand l’Amaurigue

Rosé, 50% grenache en 50% cinsault

De rosé Le Grand L’Amaurigue is een lekker flesje van een hele speciale Franse wijngaard. Het domaine de l’Amaurigue is namelijk eigendom van de Nederlandse familie de Groot. Vandaar de knipoog naar le Grand.

Nu brengen ze wel vaker fijne rosé uit, maar die van deze zomer is wel héél speciaal. Ter ere van het 20e oogstjaar is er gekozen voor een limited edition met het beste van het beste. In de rosé zijn druiven van de beste percelen van het wijnhuis gegaan en druiven van hun 55 jaar oude Grenache wijnstokken. Dat zijn de oudste van het Domaine.

De rosé heeft niet alleen een prachtige kleur, maar ook tonen van perziknectar en venkel. Veel fruit, verfrissende zuren, maar ook een vleugje kruidigheid en frambozen in de afdronk. “Het is Provence rosé op zijn best.” aldus Fleur de Groot.

De limited edition rosé Le Grand l’Amaurigue kost ongeveer € 20,- euro en is te koop bij o.a. Wijnhuis Zuid

Zomer wijnen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Troiabomb van Calcarius (CA)

Lichtrode wijn, Nero di Troia en Bombino

Deze lichtrode wijn komt uit Puglia en wij menen dat je je zelf ook even in dit zonovergoten stukje Italië waant als je ‘m aan je mond zet. Het is een natuurwijn en wijnhuis Calcarius staat dan ook bekend om de mooiste biodynamische wijnen.

> Ook interessant: wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?

Stiekem vinden we het meeste van Calcarius gewoon ontzettend lekker, maar deze Troiabomb is echt de bom(b). Een combinatie van witte en rode druiven, ongefilterd en met 10% alcohol. Super fruitig met veel sappig rood fruit, maar ook frisse kruiden en de zilte omgeving proef je erin terug. Drinkt weg als limonade, zeker op een zonovergoten avond en is daarmee de ultieme zomer wijn.

Troiabomb van Calcarius kost ongeveer € 18,50 en is o.a. te koop via Winestories

Zomer wijnen lichtrood
Bron: Valentina Passalacqua

Prados Colección Garnacha

Rode wijn, garnacha

Een aanrader van De Wijnwijven, deze garnacha van Prados.

Een veelvuldig bekroonde wijn, deze garnacha. Met smaken van bosbes, pruim, rozemarijn, vanille en koffie. Je kunt je voorstellen dat een beetje sommelier daarmee helemaal uit zijn plaat kan gaan.

De wijn is gemaakt van 100% garnacha en 10 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. Als het goed is, proef je er niet alleen stevig fruit in terug, maar ook frisse mineraliteit.

Deze wijn matcht goed met de Spaanse keuken en gegrilde / bbq vleesgerechten. Wij raden je aan om er knoflookgarnalen van de barbecue bij te eten of gewoon een lekkere steak.

De Prados Colección Garnacha kost € 14,90 en is te koop via Axialvinos.nl

Garnacha rode wijn zomer wijnen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wijnen, wijnen, wijnen!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.