Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 31 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: onze favoriete zomerse pasta (met tomaat, citroen en pistache)

Dit is onze favoriete zomerse pasta en die eten we dan ook váák. Omdat ‘ie superlekker is natuurlijk (en precies waar je zin in hebt als de mussen van het dak vallen), maar ook omdat ‘ie belachelijk snel klaar is. Nog meer bonuspunten: je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en je kunt ‘m zowel warm als koud eten. Ding ding ding jackpot!

In deze pasta gaan verse tomaten, geraspte Pecorino of Parmezaan, verse oregano, citroen en een flinke berg fijngestampte pistachenoten. Jamie Oliver liet ons hoogstpersoonlijk kennis maken met dit recept toen we een paar jaar geleden zijn hoofdkwartier in Londen bezochten. Toen al werden we na één hap verliefd op dit simpele recept.

Inmiddels is het onze favoriete zomerse pasta, die we blind kunnen maken met de ingrediënten die we nog in huis hebben. Je kunt het dus ook gerust naar wens aanpassen. Vervang de oregano door basilicum of peterselie, meng nog een restje courgette van de barbecue door de pasta, of maak ‘m met linguine of fusilli in plaats van spaghetti. Zolang je er maar een portie liefde in stopt, komt het goed.

Zomerse pasta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Culy’s favoriete zomerse pasta

Kook de spaghetti gaar in een pan met flink gezouten water.

Hak ondertussen de knoflook fijn en wrijf ‘m met het lemmet van je mes en een snuf grof zout tot een pasta (dit kan ook in de vijzel). Doe ‘m in een grote kom.

Voeg aan die kom ook de geraspte schil en het sap toe van de citroen, de geraspte kaas en de verse oregano. Meng met een grote scheut olijfolie (ongeveer 4 eetlepels).

Snijd dan de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe aan de kom.

Stamp de pistachenoten in een vijzel tot fijne kruimels. Zet opzij.

Giet de pasta af maar bewaar wat van het pastawater. Voeg de spaghetti toe aan de kom met tomaten en hussel door elkaar. Voeg eventueel wat van het kookwater toe om een mooie, losse saus te maken.

Schep de pasta op de borden en maak af met de gestampte pistachenoten. Deze pasta is zowel warm als koud érg lekker.

Bij Johnny’s Friday op Sublime – waar we elke vrijdag live in de studio te gast zijn (je hoort ons rond 16:40!) – lieten we radiomaker John Williams deze zomerse pasta proeven. Benieuwd naar zijn reactie? Luister het fragment hieronder terug:

Meer zomerpasta’s:

Zomer pasta recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.