Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Affogato: het heerlijke Italiaanse toetje 8 x anders

De Italianen zijn er meester in: slechts een aantal ingrediënten bij elkaar brengen en dit tot een spetterend geheel maken. Neem nu affogato (Italiaans voor ‘verdronken’): een toetje met enkel roomijs en loeihete, supersterke espresso. Water & vuur in een glaasje.

De klassieke affogato maken is niet moeilijk: men neme een glaasje, een bolletje roomijs van goede kwaliteit en een kopje sterke espresso. En dan gieten en genieten maar!

Heerlijk, maar het kan ook anders. Daarom vandaag dit heerlijke Italiaanse toetje, 8 keer anders.

> Dé koffietrend: Dalgona (ijs)koffie: zo maak je deze trending koffie

7 x affogato met een twist

1. Chocolade-ijs in plaats van roomijs

Of pistache-ijs. Of mokka-ijs, salted caramel-ijs, of welk fantástisch ijs je dan ook maar kunt vinden.

2. Affogato met amandellikeur

Vul een Martiniglas met een bolletje roomijs en wat amandellikeur, laat een beetje zacht worden, en serveer de koffie los zodat je gasten zelf naar hartelust kunnen schenken. Een amandel biscotti er naast en dippen maar! Ook lekker met wat amarettokoekjes verkruimeld over het toetje.

3. Draai het om

Draai het om, en doe eerst de koffie in de glaasjes, dan een bolletje roomijs en top het af met stukjes brownies of chocolate chip cookies.

4. Stoere affogato

Maak je affogato een stukje stoerder met een likeur, of nog cooler: een chocolade stout biertje (zoals deze).

5. Kruidig

Meng specerijen zoals kaneel en kardemom (of anijs, of speculaaskruiden) en strooi ze over een bolletje ijs. Giet de sterke espresso eroverheen en maak af met een handje geroosterde, gehakte pistachenoten (ook lekker met amandelen!).

6. Marshmallow affogato

Geen ijs in huis? Maak dan eens een affogato met marshmallows. Stop de marshmallows in een glaasje en giet de warme koffie eroverheen.

7. Amaro affogato

Zin in een boozy affogato die op en top Italiaans is? Schenk dan eerst een beetje amaro (Italiaanse kruidenbitter) over een bolletje ijs heen, gevolgd door espresso.

8. Met gesmolten chocolade

Verwerk wat pure chocolade in je glas, die smelt vervolgens als de hete espresso erover heen wordt gegoten. Extra pure smaak!

Affogato anders
Bron: Unsplash

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.