Redactie
Redactie Inspiratie 6 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Mortadella: zijdezacht en flinterdunne worst

Flinterdun gesneden mortadella willen wij op elk moment van de dag wel eten. Het liefst op een knapperige ciabatta, maar eigenlijk op elke manier.

Mortadella is een specialiteit uit Bologna, waar ook de bolognesesaus haar oorsprong vindt. Daar weten ze wel wat lekker eten is… Het is een grote worst die voornamelijk uit varkensvlees bestaat. Het vlees wordt meerdere keren gemalen waardoor het een gladdere structuur heeft dan de meeste worst.

Mortadella

Dit is ook waar de naam vandaan komt. Het vlees werd namelijk vroeger fijngemaakt in een vijzel, un mortaio della carne di maiale (een vijzel voor het vlees van het varken). In de volksmond werd dit mortadella.

Aan het vlees worden kleine blokjes vet toegevoegd, soms ook peperkorrels, pistachenoten, knoflook of olijven. Echte mortadella heeft, net als Parmaham of Champagne, een keurmerk. Enkel en alleen als het product in de provincie Emilia-Romana wordt gemaakt krijgt het een IGP-predicaat.

Het heeft een vrij zachte smaak en structuur, het lekkerst vinden wij het daarom op een knapperig broodje met verder niks. Zo wordt de smaak van de worst niet overschaduwd. Je kan er echter ook een heleboel andere dingen mee doen.

Brood

Bij stevige trek met de lunch vinden wij het ook heerlijk om ons broodje mortadella aan te vullen met wat verse buffelmozarella. Als je nog verse pesto in huis hebt staan, smeer daar dan vooral een lik van op je brood.

Pizza

Mortadella doet het ook heel goed op pizza. Top een pizza margherita af met dun gesneden vlees. De vetstukjes smelten en geven een heerlijke smaak af aan de pizza.

Pasta

Als je toch graag de keuken in wil duiken is pasta en mortadella the way to go. Voeg bijvoorbeeld blokjes toe aan je volgende tomatensaus. Of ga een stapje verder en maak de hele ragu van mortadella.

Borrelplank

Een Italiaanse borrelplank is niet compleet zonder een paar plakken mortadella. Wat olijven erbij, taleggio kaas, goed brood en wij zijn blij.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.