Culy
Culy Inspiratie 25 sep 2016

Lardo: het vettere broertje van pancetta

Lardo is een Italiaans soort spek wat voor bijna 100 procent bestaat uit vet. Het kan zijn dat je af en toe een flintertje vlees ziet zitten, maar meestal niet. Dit klinkt misschien een beetje heftig, maar geloof ons, zodra je dit vettere broertje van pancetta hebt geproefd wil je niets anders meer.

De structuur is fluweelzacht en smelt op je tong, de smaken zijn vergelijkbaar met pancetta, maar zijn subtieler door het gebrek aan echt vlees.

Two pieces of raw pork lard

Hoe wordt het gemaakt?

Het rugvet van een varken wordt voor lardo gepekeld in zout en suiker en smaakmakers als rozemarijn, tijm en peperkorrels.

Dit proces kan wel maanden duren, en het vlees wordt vervolgens ook nog gedroogd. Een hele klus dus, maar hierdoor wordt de structuur steviger en de smaken krijgen lang de tijd om de lardo te doordringen.

Waar komt het vandaan?

Lardo komt oorspronkelijk uit het noorden van Toscane, waar het werd gebruikt om extra calorieën binnen te krijgen als er niet genoeg eten was. En daar is lardo perfect voor, want je komt al aan als je er naar kijkt…

Stock lardo

Borrelplank

Nu komen we bij ons favoriete onderdeel… het eten! Lardo wordt voornamelijk gebruikt als onderdeel van een borrelplank met verschillende hammen, kazen en goed brood. Voor de ultieme ervaring leg je een flinterdun plakje op een vers geroosterd broodje.

Door het warme brood zal het vlees iets smelten. Zo lekker! Je kan ook een plakje op je bruschetta leggen, en deze vervolgens afmaken met tomaat, basilicum, knoflook en olijfolie.

Stock lardo

Next level

Als je een stapje verder wil gaan is het ook heerlijk op een pizza bianca of als topping over risotto. Je kan het ook in gerechten verwerken zoals je dat met parmaham of pancetta zou doen. Bijvoorbeeld zoals je op de onderstaande foto ziet, met knapperige gnocchi en doperwten.

Eleganza nel piatto grazie a @carlotta_gi e a questa reinterpretazione del nostro lardo! ・・・ Cappesante al lardo @salumipasini, crema di piselli, piselli croccanti e goccio di olio ________________ #salumipasini #lardo #chef #capesante #olio #ricetta #recipe #ilgustodelleccellenza #igerfood #infoodwetrust #insalumiwetrust #charcuterie #salumi #salumilove #salumiitaliani #eccellenza #food #foodie #taste #gusto #idee #eccellenzeitaliane #fooddesign #foodlover #instafood #instagood #foodpic #picoftheday

A photo posted by Salumi Pasini (@salumipasini) on

Kopen

De zoektocht naar lardo kan soms een hele moeilijke zijn. De betere Italiaanse traiteur heeft vaak wel een stukje liggen, in Amsterdam bijvoorbeeld bij Al Ninen of Caulils. In Den Haag moet je bij Donato Delicatessen zijn.

Als je hier niet in de buurt woont kan je het ook altijd online bestellen bij Lindenhof, geen excuus dus om niet heel snel zo’n lekker stuk op te peuzelen.

vleeswaar_lardo
Reageer op artikel:
Lardo: het vettere broertje van pancetta
Sluiten