Redactie
Redactie Inspiratie 11 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Lardo: het vettere broertje van pancetta dat onweerstaanbaar lekker is

Lardo is een Italiaanse speksoort die voor bijna 100 procent uit vet bestaat. Het kan zijn dat je af en toe een flintertje vlees ziet zitten, maar meestal niet. Dit klinkt misschien een beetje heftig, maar geloof ons, zodra je dit vettere broertje van pancetta hebt geproefd wil je niets anders meer.

De structuur van lardo is fluweelzacht en het vlees smelt op je tong. De smaak is vergelijkbaar met die van pancetta, maar iets subtieler door het gebrek aan echt vlees.

Lardo komt oorspronkelijk uit het noorden van Toscane, waar het werd gebruikt om extra calorieën binnen te krijgen als er niet genoeg eten was. En daar is lardo perfect voor, want je komt al aan als je ernaar kijkt. Die zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je een hapje neemt trouwens, want reken maar dat lardo hemels lekker is.

Hoe wordt lardo gemaakt?

Om lardo te maken wordt het rugvet van een varken gepekeld in zout en suiker. Daar gaan smaakmakers bij als rozemarijn, tijm en peperkorrels.

Dit proces van pekelen kan wel maanden duren en het vlees wordt vervolgens ook nog gedroogd. Een hele klus dus, maar hierdoor wordt de structuur steviger en de smaken krijgen lang de tijd om tot de lardo door te dringen.

Borrelplank

Nu komen we bij ons favoriete onderdeel… het eten! Lardo wordt voornamelijk gebruikt als onderdeel van een borrelplank met verschillende hammen, kazen en goed brood. Voor de ultieme ervaring leg je een flinterdun plakje op een vers geroosterd broodje.

Door het warme brood zal het vlees iets smelten. Zo lekker! Je kunt ook een plakje op je bruschetta leggen, en die vervolgens afmaken met tomaat, basilicum, knoflook en olijfolie.

Next level

Als je een stapje verder wilt gaan, is het ook heerlijk om een pizza bianca ermee te beleggen. Of gebruik het als topping over risotto.

Je kunt het ook in gerechten verwerken zoals je dat met parmaham of pancetta zou doen. Bijvoorbeeld zoals je op de onderstaande foto ziet, met knapperige gnocchi en doperwten.

Eleganza nel piatto grazie a @carlotta_gi e a questa reinterpretazione del nostro lardo! ・・・ Cappesante al lardo @salumipasini, crema di piselli, piselli croccanti e goccio di olio ________________ #salumipasini #lardo #chef #capesante #olio #ricetta #recipe #ilgustodelleccellenza #igerfood #infoodwetrust #insalumiwetrust #charcuterie #salumi #salumilove #salumiitaliani #eccellenza #food #foodie #taste #gusto #idee #eccellenzeitaliane #fooddesign #foodlover #instafood #instagood #foodpic #picoftheday

143 Likes, 4 Comments – Salumi Pasini (@salumipasini) on Instagram: “Eleganza nel piatto grazie a @carlotta_gi e a questa reinterpretazione del nostro lardo! ・・・…”

Lardo kopen

De zoektocht naar lardo kan soms een hele moeilijke zijn. De betere Italiaanse traiteur heeft vaak wel een stukje liggen, in Amsterdam bijvoorbeeld bij Al Ninen of Caulils. In Den Haag moet je bij Donato Delicatessen zijn.

Als je daar niet in de buurt woont, kun je het ook altijd online bestellen bij Lindenhof. Geen excuus dus om niet héél snel zo’n lekker stuk op te peuzelen…

Meer over speksoorten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.