Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 23 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Van paasontbijt tot eitjes zoeken: waar komen onze culinaire paastradities vandaan?

Op de redactie zijn de voorbereidingen voor Pasen al in volle gang. De eieren worden gekookt (en verstopt) en de voorraadkast puilt uit van alle chocolade paashazen. Maar waar komen deze culinaire paastradities eigenlijk vandaan?

Kun je tijdens het paasontbijt meteen indruk maken op je gasten met al deze nieuwe kennis.

Culinaire paastradities

Tijdens Pasen hebben we stiekem best veel tradities. Eieren zijn vaak het middelpunt van ons paasontbijt, we eten chocolade in de vorm van een paashaas en verstoppen paaseitjes in de tuin om deze vervolgens weer terug te gaan zoeken.

Maar waar komen deze tradities nou eigenlijk vandaan? Waarom zijn een kip en een ei hét symbool van Pasen, en waarom verstoppen we chocolade in de tuin? Wij leggen het je voor eens en voor altijd haarfijn uit.

Paasontbijt

Het hoogtepunt van elke Pasen: een goedgevulde tafel vol met de lekkerste producten. Dit paasontbijt kent een hele lange geschiedenis en dat heeft alles met religie te maken.

Hoe organiseer je een heerlijke brunch voor Pasen? Tips & ideeën

Vroeger was de periode voor Pasen namelijk een periode waarin bijna alle mensen om religieuze redenen 40 dagen lang gingen vasten. Deze periode van vasten werd verbroken op Eerste Paasdag en dat moest groots gevierd worden. Bij een feestje hoort natuurlijk eten, en vroeger hadden mensen daarom 8 (!) dagen lang feest.

Tegenwoordig hebben we met Pasen helaas nog maar twee vrije dagen en hebben we ons paasontbijt vaak al op de eerste dag. Maar je kunt proberen je baas heel lief aan te kijken: misschien wil hij dit jaar wel eens een uitzondering maken voor zo’n 8-daagse paasvakantie.

ontbijt paastradities
Bron: Unsplash

Ei

Tijdens het paasontbijt werden er vroeger zo’n 10 tot 15 (!) eieren per persoon gegeten. Maar goed dat we tegenwoordig ook genoeg andere lekkere gerechtjes hebben om uit te kiezen.

Maar waarom staat een ei (en de kip natuurlijk) nou  symbool voor Pasen? Dit heeft eigenlijk twee redenen.

Tijdens het vasten mochten mensen geen dierlijke producten eten; ook geen eieren dus. Maar juist tijdens deze periode leggen kippen bijzonder veel eieren, waardoor de mensen aan het einde van de vastenperiode met een overvloed aan eieren zaten. Wat kun je hier dan het beste mee doen? Opeten en uitdelen natuurlijk!

Ook staat het ei symbool voor een nieuw begin en nieuw leven. Dit kan natuurlijk ook gelinkt worden aan het herrijzen van Jezus tijdens Pasen. Het ei drukt de hoop op nieuw leven uit, en symboliseert de lente omdat alles begint met groeien en bloeien.

gevulde bagels met ei en bacon voor Pasen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eieren verstoppen en zoeken

Goed, als het ei dan zo belangrijk is, waarom willen we deze dan juist in de tuin verstoppen?

Ook dat is een traditie die vroeger al is ontstaan. Eieren werden toen namelijk begraven in de grond op de akkers: omdat eieren symbool staan voor vruchtbaarheid dachten de boeren dat dit hun akkers extra vruchtbaar zou maken. Misschien niet zo wetenschappelijk, maar wel creatief.

Later werd aan deze traditie een leuke twist gegeven: het werd toen in de vorm van een spelletje voor kinderen gegoten.

Culy Test: paaseitjes in “gekke” smaken van Jamin (van pizza tot bubble tea)

paaseieren paastradities
Bron: Unsplash

Eieren schilderen

Eén van de leukste culinaire paastradities om samen met kinderen te doen? Eieren versieren natuurlijk!

De herkomst van deze traditie is eigenlijk heel simpel: omdat het paasontbijt zo’n feestelijk moment was, wilden mensen hun tafel graag zo mooi mogelijk aankleden. Door de eieren te versieren werd het eten hiervan nóg meer een beleving. En dat snappen we ergens natuurlijk wel.

eieren schilderen paastradities
Bron: Unsplash

Chocolade

Dat we tijdens feestelijke momenten graag chocolade eten is geen geheim. Maar waar komt de paastraditie dan vandaan dat we chocolade eten in de vorm van eitjes? En waarom zien we eigenlijk ook elk jaar alleen tijdens Pasen chocolade in de vorm van een grote haas?

Chocolade paaseieren

Op de redactie toch wel één van onze favoriete culinaire paastradities: chocolade paaseieren!

Quest schrijft dat het chocolade paaseitje in de 18e eeuw is bedacht in Frankrijk. Deze eitjes van chocolade zijn eigenlijk een luxe variant van de normale eieren die we al eeuwenlang tijdens Pasen beschilderen. Ahaaa, vandaar dat deze eitjes altijd zo’n vrolijke, gekleurde verpakking hebben.

Paaseitjes met een smaakje van Jamin
Nancy van Batenburg voor Culy

Chocolade paashaas

Okay, de link tussen chocolade en paaseitjes is dus makkelijk te leggen. Maar waarom zien we ook elk jaar chocolade in de vorm van een haas?

Het verhaal gaat dat de paashaas voortkomt uit een Germaans verhaal uit de 19e eeuw. Zij geloofden namelijk dat de haas een reïncarnatie was van een godin genaamd Eastra (vandaar de Engelse benaming voor Pasen; Easter).

Dit werd later gelinkt aan Pasen en eieren, omdat hazen tijdens deze periode een hol maken waarin vogels vervolgens hun eieren bewaren. Zo ontstond naar verloop van tijd het idee van een paashaas, die tijdens Pasen eieren komt rondbrengen. Ver gezocht? Een beetje wel. Maar onze chocolade paashaas zal er dit jaar zeker niet minder om smaken.

Chocolade paashaas paastradities
Bron: Pexels

Nog inspiratie nodig voor je eigen paasontbijt? Lees ook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.