Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 13 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

8 dingen over eieren die je nog niet wist (maar wel wilt weten)

Nederlanders eten gemiddeld 200 eieren per jaar. 200! Dat zijn er ongeveer 4 per week. Logisch, want eieren zijn lekker, veelzijdig en gezond. Maarre… Wat is nou precies het verschil tussen bruine en witte eieren? En moeten ze nou wel of niet in de koelkast? Culy beantwoordt al je prangendste ei-vragen.

Hoe kun je eieren het best bewaren?

In de koelkast of erbuiten? Omdat eieren in de supermarkt bijna altijd buiten de koeling worden bewaard, denken de meeste mensen dat dat de beste manier is om je eieren te bewaren. Het antwoord is: het kan allebei. In de koelkast blijven je eitjes langer vers, en krijgen schadelijke bacteriën als salmonella minder kans.

Maar omdat eieren van zichzelf al vrij lang houdbaar zijn, is het niet altijd nodig om ze koud te bewaren. Sla jij je eieren in voor een langere tijd, dan kun je ze beter koud leggen. Koop jij alleen een doosje voor de komende week, dan hoeft dat niet (maar het mag wel, natuurlijk).

eidooier ijs
Bron: Unsplash Unsplash

Waarom liggen ze in de supermarkt niet in de koeling?

Eieren blijven langer goed als ze koud bewaard worden. Maar als ze vochtig worden, kunnen ze sneller bederven. Door temperatuurverschillen kan vocht, of condens, ontstaan. Als jij koude eitjes uit de supermarkt meeneemt in je boodschappentas, is de kans op condensvorming groter. Daarom houden de leveranciers de temperatuur van eieren na het leggen zo gelijk mogelijk.

Culy Homemade: gevulde eitjes op 3 manieren

Wat is het verschil tussen bruine en witte eitjes?

Leggen bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte? Nee. Het heeft niet te maken met de kleur van de veren, wél met de kleur van hun… oorlellen. Huh? Ja, echt. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren.

Zijn bruine eieren beter dan witte?

Bruine en witte eieren zijn even gezond en hebben dezelfde voedingswaarden. Vaak worden bruine eieren geassocieerd met scharreleieren, maar scharreleieren kunnen zowel wit als bruin zijn. Toch kan er verschil zijn: eitjes van ‘buitenkippen’ kunnen 3 tot 6 keer zo veel vitamine D bevatten als eitjes van binnenkippen. Kies dus altijd voor biologische eieren; die zijn beter voor de kip én voor jou.

Tortilla met chipotle eitjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Welke eitjes zijn het duurzaamst?

Kippen die witte eieren leggen (die met witte oorlellen, dus), eten over het algemeen minder dan hun bruine nichten en leggen meer eieren per jaar. Daardoor is er voor witte eieren minder grondstof en transport nodig – beter voor het milieu dus.

Wat is het verschil tussen gele en oranje dooiers?

De kleur van de dooier wordt veroorzaakt door de voeding die de kip krijgt. Kippen die voornamelijk tarwe eten, leggen eitjes met gele dooiers. Eten ze meer mais, dan zijn de dooiers oranje: in mais zit namelijk caroteen, hetzelfde stofje dat zorgt dat wortels oranje zijn, dat de dooiers donkerder maakt.

Culy Homemade: hippe egg sando (broodje eiersalade 2.0)

Wat is een dubbeldooier?

Een dubbeldooier is een ei met twee dooiers in plaats van een. Een soort tweeling, dus. Dubbeldooiers worden meestal gelegd door jonge hennen, omdat hun hormoonspiegel hoger is. Soms kun je in de supermarkt of online speciale doosjes met dubbeldooiers kopen (handig als je veel eigeel nodig hebt voor een recept!).

Maar hoe weet de boer nu in welk ei twee dooiers zitten? Dat komt omdat jonge hennen kleine eitjes leggen. Zit er een groot ei tussen, dan is het bijna altijd een dubbeldooier.

eitjes met citroen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Zijn eieren gezond?

Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal: zijn eieren gezond? Het goede nieuws is: ze zitten vol met vitamine D, vitamine B12, fosfor en seleen. Ook zijn ze – niet geheel verrassend – een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetten (die goeie, inderdaad). Ook het advies van vroeger, dat je maximaal drie stuks per week zou mogen eten, blijkt te streng. Maar zoals bij alles geldt: geniet, maar met mate. Je kunt zonder problemen een paar eieren per week eten, maar eet er niet meer dan zes – en vergeet daarbij niet de eitjes in bijvoorbeeld je mayonaise, koek of taart mee te rekenen.

Nog meer ei, ei, ei, want dat maakt ons blij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.