Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

We love boter: 10 x hartige gerechten met goed veel boter

Bij boter denken we graag in eetlepels in plaats van theelepels. Want laten we eerlijk zijn: boter is gewoon gestold goud. Naast baksels vol boter zien we er ook graag grote hoeveelheden in hartige recepten van terug. Daarom hebben we de lekkerste gerechten mét veel boter -en veel plezier- voor je op een rij gezet.

En ja, we weten dat de broek er bij overdadige hoeveelheden iets strakker van gaat zitten, maar uiteindelijk is het simpel: een beetje boter per dag, daar worden we allemaal leuker van.

1. Soep met chiliboter

Eén van de meest geweldige aspecten aan boter is dat het een veelzijdige basis is in combinatie met verschillende kruiden. Dat zie je maar weer in deze boters met een smaakje. Dat boter zich ook fantastisch laat combineren met chili, bewijst deze warme yoghurtsoep met spinazie en -jawel- chiliboter.

warme yoghurtsoep met spinazie en chiliboter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: warme yoghurtsoep met spinazie en chiliboter

2. Butter chicken

Een lijst met boterrijke gerechten is niet compleet zonder een recept voor butter chicken. Fluweelzacht, ongelooflijk veel smaak -en boter dus- en kruiden in overvloed: butter chicken is hét ultieme comfort food.

Butter chicken Indiaas
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes 

3. Çilbir

We pakken nog even door op comfort food gebied, maar dan tijdens het ontbijt, lunch, brunch of welja, waarom ook niet, het diner. Het Turkse gerecht çilbir is een ultieme combinatie van alles waar een mens gelukkig van wordt: gepocheerd ei en knoflookyoghurt vergezeld door een goede hoeveelheid chiliboter.

Cilbir Pasen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter)

4. Risotto

We zijn groot fan van risotto en daar maken we geen geheim van. Het is misschien wel hét perfecte troostvoer; al helemaal met een goede portie boter erbij. Dat getuigt deze versie met pompoen en bitterkoekjes. Probeer het en je wil niet anders meer.

Pompoen risotto met bitterkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: risotto met pompoen, salie en bitterkoekjes 

5. Kabeljauw met kamilleboter

Dat je met boter ook op sjiek kunt gaan, bewijzen de Blendbrothers. Want zelfgepekelde kabeljauw met kamilleboter? Daar vegen wij onze agenda graag voor leeg. En papillot ook nog eens, dus zoveel werk is het niet eens.

Foto: Heikki Verdurme

> Naar recept: Kabeljauw met kamilleboter van de Blendbrothers 

6. Spruitjes

De tijden van doorgekookte zoutloze spruiten hebben we godzijdank achter ons gelaten. Want spruiten zijn misschien wel de spannendste groenten uit de collectie. Is er ook maar iemand die het hier niet mee eens is, schotel dan eens deze versie voor met gochujang en bruine boter.

spruitjes met bruine boter en gochujang
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: spruitjes met gochujang en bruine boter

7. Spaghetti vongole

Een ode aan boter, da’s voor ons niet meer dan normaal. Maar een ode aan bruine boter? Beter dan een goede beurre noisette gaat het écht niet worden. En wat als we je vertellen dat we deze hebben gecombineerd met de iconische spaghetti vongole én knapperig broodkruim? Dat wordt 100% zwijmelen.

culy homemade vongole bruine boter
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim 

8. Gnocchi met bruine boter

Excuseer ons enthousiasme, maar we gaan nog eenmaal op de bruine botertoer. In dit geval met gnocchi vergezeld door courgette en citroen. Het is makkelijk, snel om te maken, maar vooral: onovertroffen lekker. Een favoriet onder de gerechten met veel boter dus.

Gnocchi met courgette makkelijk weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: gnocchi met courgette, bruine boter en citroen

9. Kip met ansjovisboter

Kip en boter: deze twee brengen elkaar naar een nog hoger niveau. En laat het maar aan Alison Roman over om daar een recept mee te creëren met kippenvetcroutons én ansjovis. Zo’n favoriet die je het liefst elke dag zou willen eten.

Kip met ansjovisboter
Bron: Lekker Thuis

> Naar recept: Kip met ansjovisboter en kippenvetcroutons van Alison Roman 

10. Quiche

Sterrenchef Joris Bijdendijk houdt misschien wel net zoveel van boter als de Culy redactie doet, dus staat zijn Quiche Flamande met asperges uiteraard in deze lijst van gerechten met veel boter. De overheerlijke hoeveelheid boter (250 gram) maakt het forceerdeeg tot de perfecte basis van de ultieme quiche der quiches. Boter over? Maak dan ook even Joris’ ultieme Croque Monsieur.

Quiche Flamande
Bron: Bij Bijdendijk Thuis

> Naar recept: Quiche Flamande van sterrenchef Joris Bijdendijk

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.