Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter)

Çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter) is typisch zo’n gerechtje waar je bij de eerste aanblik meteen in wil duiken. En dat mag ook: lekker door elkaar roeren, die ingrediënten in je kommetje. Liefst met een goed stuk toast.

Geen zin in de klassieke scones en Paasbrood bij je Paasontbijt? Ga op culinair avontuur met Çilbir (spreek uit als ‘tjulbur’). Dit goddelijke Turkse ontbijtgerecht stamt al uit de 15e eeuw. Lekker is het nog steeds.

Oorspronkelijk wordt de chiliboter voor çilbir gekruid met pul biber: Turkse, gedroogde chili. Kun je die niet krijgen? Vervang ze door gewone gedroogde chili of zelfs door Piment d’Espelette.

We maken dus knoflookyoghurt en chiliboter, maar deze gepocheerde eitjes worden extra lekker met wat mooie groene koriandersaus.

De 9 lekkerste gerechten uit de Turkse keuken

Cilbir gepocheerd ei ontbijt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze çilbir

  1. Maak eerst de knoflookyoghurt. Meng daarvoor de Turkse yoghurt met de dille, een snuf zout, flink wat zwarte peper en de geraspte knoflook. Dek af en zet een uurtje in de koelkast.
  2. Maak dan de koriandersaus. Hak de koriander grof en doe ‘m samen met de knoflook en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine. Tip: je kunt de saus eventueel ook bereiden in een vijzel.
  3. Tijd voor de chiliboter! Smelt daarvoor de boter samen met de gedroogde chili, cayennepeper en komijn in een klein steelpannetje. Laat de gesmolten boter nog een minuutje zachtjes bruisen en haal de pan dan van het vuur.
  4. Pocheer de eieren voorzichtig in een pan met zacht kokend water en een scheutje azijn. Opfriscursus nodig? Gebruik dan deze methode. Laat de eitjes even uitlekken op wat keukenpapier.
  5. Schep in 4 kommetjes of bordjes wat van de knoflookyoghurt (tip: doe de hummus-swoosh!). Leg de gepocheerde eieren er voorzichtig op. Druppel er wat van de chiliboter en koriandersaus overheen en maak af met een snuf zout en een takje dille.

Lekker met wat toast, om de çilbir mee op te dippen.

Culy Homemade: makkelijk recept voor cilbir (Turkse eieren met boter en knoflookyoghurt voor de brunch)

Cilbir recepten Paasontbijt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.