Redactie
Redactie Inspiratie 15 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy’s ode aan beurre noisette

Onze liefde voor roomboter schuiven wij niet onder stoelen of banken. Als er geen pakje in de koelkast ligt worden we zelfs een beetje onrustig. Hoe moeten we anders onze geliefde beurre noisette (gebruinde boter) maken?

Beurre noisette is boter die wordt gesmolten en zo lang wordt verwarmd, tot de eiwitten bruin kleuren en de boter een heerlijk nootachtige smaak krijgt.

Beurre noisette betekent dan ook hazelnootboter. Dit goddelijke goed is gelukkig zo gemaakt, kijk alleen uit dat je de boter niet te ver laat verkleuren, dan wordt hij bitter.

beurre noisette recept
Culy.nl

Onze foolproof methode voor het maken van gebruinde boter vind je hier. Als je deze eenmaal onder de knie hebt (en dat heb je zo), kan je met gebruinde boter een heleboel gerechten extra smaak geven.

Het goede nieuws is dat je roomboter gewoon kan vervangen door gebruinde boter als je het in een recept ziet staan. Als je boter koud, zacht of op kamertemperatuur nodig hebt kan je de gebruinde boter weer af laten koelen tot de gewenste temperatuur.

Beurre noisette bij het ontbijt

De dag begint altijd beter als je hem inzet met een portie gebruinde boter. Bijvoorbeeld met deze pannenkoeken met gebruinde boter.

Of maak in het weekend een grote pot beurre noisette granola en geniet de hele week van een lekker ontbijt.

Bakken

Bakken is natuurlijk sowieso het lekkerst met echte roomboter. Als je je cake of koekjes een diepere, nootachtige smaak wil geven is beurre noisette toevoegen altijd een goed idee.

Als je indruk op iemand wil maken heb je met deze chocolate chip cookies met gebruinde boter en salted caramel gegarandeerd succes.

Of geef je carrot cake meer diepgang met frosting van gebruinde boter. Of probeer eens beurre noisette door madeleines te doen, het klassiek Franse cakeje.

Pasta

Dat pasta met pompoen en salieboter een verrukkelijke combinatie is zal je vast niet zijn ontgaan. Deze tortellini met pompoen en salie beurre noisette staat bij ons dan ook vaak op het menu. Deze gnocchi met beurre noisette, salie en worst is ook altijd een hit.

Even geen zin in salie? Maak dan deze coquilles met gebruinde boter, ook heerlijk door de pasta.

Roosteren

Liever een goed stuk geroosterd vlees of vis? Geen probleem, dat maak je ook veel lekkerder met wat gebruinde boter. Deze varkenskarbonade geef je nog meer smaak met gebruinde boter met tijm en knoflook.

In deze heilbot met dragon zitten naast beurre noisette ook nog eens echte hazelnoten, voor een intens notige smaak.

Oesters vinden wij heerlijk om rauw te eten, met wat citroen en versgemalen zwarte peper. Maar deze geroosterde variant met gebruinde boter lijkt ons ook absoluut niet verkeerd.

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.