Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Croque Monsieur van sterrenchef Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk van RIJKS* en Wils* bedenkt de prachtigste, overheerlijke creaties in zijn restaurants. Maar wat kookt de sterrenchef thuis, voor zijn gezin? Je ontdekt het in zijn nieuwe kookboek, ‘Bij Bijdendijk Thuis’. Culy deelt alvast Joris’ recept voor de ultieme Croque Monsieur.

Joris deelt in ‘Bij Bijdendijk Thuis‘ niet alleen hét recept voor zijn ultieme Croque Monsieur, maar ook voor zijn favoriete tosti en een Welsh Rarebit. In het boek vind je ruim 250 recepten en simpel beschreven kooktechnieken, zoals voor zelfgemaakte croissants. Culinair journalist Joël Broekaert leert je daarbij ook nog eens alles over de herkomst van ingrediënten als boter en suiker, koken met vuur en die magische vijfde smaak: umami.

Joris: “De croque monsieur is eigenlijk een rijke over-the-top Franse tosti. Niet te vaak eten, want daar valt niet tegen op te trainen. Maar wel lekker om af en toe te maken en te eten met een eenvoudig slaatje. Gebruik hiervoor pain de mie, vierkant afgebakken.

Het verschil tussen een croque monsieur en madame (+ ons ultieme recept)

Croque Monsieur
Bron: Bij Bijdendijk Thuis

Croque Monsieur van Joris Bijdendijk

Bechamelsaus

Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Doe dit ongeveer 1 minuut. Blijf roeren en giet scheutje voor scheutje de melk erbij, tot alles opgenomen is en je een dikke saus hebt. Zet het vuur uit. Voeg de kaas toe en roer tot een gladde massa. Breng op smaak met nootmuskaat, mosterd, zout en peper. Laat afkoelen. 

Croque Monsieur

Bestrijk 2 sneden brood met een laagje bechamel. Leg daarop een dubbelgevouwen plak gekookte ham. Bestrooi met de gruyère. Bedek beide croques met 1 snee brood en besmeer de buitenkant, onder en boven, met boter. Bak in een pan op middelhoog vuur de tosti’s aan 2 kanten krokant en goudbruin. Besmeer dan de bovenkant wederom met een laag bechamel, zodat het hele oppervlak bedekt is. Gratineer tot de bechamel goudbruin kleurt of bak af in een oven op 180 °C. Bak eventueel nog een spiegelei om er bovenop te serveren, dan heet het een croque madame.  

Bij Bijdendijk Thuis van Joris Bijdendijk (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.