Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 4 mrt 2022

Weekmenu: 7 x vegan (voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel)

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week doet Culy mee met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en verleiden we jou om ook eens een week lang plantaardig te koken.

Vegan is the name of the game, en dus hebben we op de redactie van Culy onze recepten uitgekamd om erachter te komen welke plantaardige, altijd heerlijke recepten jullie keer op keer gebruiken. Van de romigste knoflooksoep tot een umami-rijke ramen met pompoen, die je vanaf nu voor altijd in je wekelijkse kookroutine wil houden. Hier zijn 7 van onze meest populaire vegan gerechten om de week mee te vullen. Dit is het neusje van de faux-zalm.

Maandag

Als je nog geen kennis hebt gemaakt met congee, laat ons jullie dan nu even introduceren. Congee meet de Culy lezer, en lezer meet congee: vanaf nu worden jullie beste vrienden. Dit Chinese rijstgerecht bevat paddenstoelenbouillon en gember: twee krachtpatsers die je binnen no time een boost geven zodat je met genoeg energie aan de week begint. En dan voegen we ook nog spinazie toe voor de vitamines. Dat eitje kan je natuurlijk achterwegen laten. Pro-tip: voeg crispy tempeh toe.

Congee met eidooier / recepten met eidooiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: congee met spinazie en chili-olie

Dinsdag

Eenvoudig te bereiden, maar vergis je niet: deze broccolisalade is een smaakbom! Dat heeft natuurlijk alles te maken met de dressing waar onder andere miso, sinaasappelsap en rode ui doorheen gaat. Je kan de broccoli even hard bakken in olijfolie zodat je zo’n fijne charred broccoli krijgt, rokerig en knapperig. Laat ‘m rauw óf blancheer de roosjes kort in kokend water. Een licht vegan gerecht voor doordeweeks.

Broccoli salade
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: broccolisalade met amandel en miso-sinaasappeldressing

Woensdag

Ceci n’est pas un saté! Althans: geen saté zoals je ‘m gewend bent. Want hoewel kipsaté héérlijk is, kun je ook eens wat vaker tempeh gebruiken. Proef deze tempeh saté en je vraagt je af waarom je dat niet veel vaker doet…

Tempeh kennen we als het stevigere broertje van tofu en kiezen we vaak vanwege de textuur. Maar de échte kracht van lekkere tempeh zit ‘m in de marinade. In het geval van deze tempeh saté marineren we de tempeh in huisgemaakte satésaus. Dan weet je wel: dat wordt lekker.

tempeh saté
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: tempeh saté met pindasaus en gele rijst

Donderdag

Recepten voor vegan comfort food zijn er genoeg, en terecht want hoe comfortabeler hoe beter. Maar heel soms wil je uitpakken en iets sjieks voorschotelen om je tafelgenoten te verrassen. Deze bloemkoolsteak is daar de perfecte kandidaat voor. Niet alleen steelt hij de show met zijn looks, hij is ook nog een héél makkelijk te maken zodat jij gewoon gezellig mee kan tafelen.

Culy - Bloemkoolsteak
Bron:

> Naar recept: Culy Homemade: bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten

Vrijdag

Dit vegan gerecht eet als een thriller. Deze pasta is snel, makkelijk en toch heel spannend. Voor een extra kazig gevoel kan je er wat edelgistvlokken overheen strooien of een vegan kaas. Hoe je die zelf kunt maken, lees je hier.

Pasta met miso en tomaat uit Boter, botten, zout

> Naar recept: Pasta met miso en tomaat

Zaterdag

Van deze vegetarische pastei (shepherd’s pie in het Engels) met zoete aardappel en paddenstoelen word je helemaal blij op frisse (en gure) dagen. De ovenschotel is gevuld met een lekkere mix van paddenstoelen en linzen, gestoofd in rode wijn en groentebouillon. Het dakje van zoete aardappelpuree en knapperig broodkruim maken ‘m nét even wat specialer. Het beste deel: als de pastei in de oven staat kan jij alvast ontspannen met de rest van de rode wijn. Het is tenslotte weekend.

ovenscotel van vegetarische pastei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Zondag

De lente begint officieel pas op 20 maart, maar wij konden niet meer wachten. Maak deze aardappelsalade als hoofdgerecht of bijgerecht en neem de restjes lekker mee als lunch naar je werk de volgende dag. Tip van de redactie: bestrooi deze salade met een hartige granola. Bij dit granola recept komt er geen eens een oven aan te pas.

Aardappelsalade lente
Bron: Culy.nl

> Naar recept: Culy Homemade: aardappelsalade met het beste van de lente

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Weekmenu: 7 x vegan (voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel)
Sluiten