Redactie
Redactie Inspiratie 17 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Rabarber: dit wil je weten over deze heerlijke seizoensgroente

Helaas is rabarber maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Jammer, want wij zijn er dol op! Vandaag staat rabarber bij ons in de hoofdrol: wat is het voor groente, wanneer groeit deze plant en wat kun je er zoal mee maken?

Rabarber is een groente die een groene tot rode kleur heeft, met groene bladeren aan de top. De stengels zijn stevig en hebben een ietwat zure smaak.

De rabarberplant

De rabarberplant komt uit de duizendknoopfamilie, waar ook boekweit uit komt. De groente werd al in de zeventiende eeuw ontdekt maar pas in de twintigste eeuw begonnen Nederlanders rabarber te telen.

Rabarberseizoen

Het seizoen van rabarber loopt ongeveer van april tot en met juli, met mei als topmaand.

Rassen

Rabarber kent zo’n acht verschillende rassen. De variatie zit ‘m vaak in de kleur en dikte van de stelen. Het ene ras is er wat vroeger in het jaar dan het andere, maar ze zijn meestal van dezelfde kwaliteit.

Ook handig: Rabarber koken, zo maak je dit het lekkerste klaar

Bewaren

Rabarber kun je in principe ongeveer een flinke week (onbewerkt) in de koelkast bewaren, liefst in plastic gewikkeld. Buiten de koelkast blijven de stelen maar zo’n drie dagen goed.

Gelukkig is er een trucje om heel het jaar door rabarber te hebben, namelijk in de vriezer.

Rabarber cheesecake recept
Bron: Culy.nl

Recepten met rabarber

Met rabarber kun je zo ontzettend veel lekkere dingen maken! Het heeft een lichtzure smaak, daarom is het een ideaal ingrediënt in een zoet gerecht. Je kunt er bijvoorbeeld frisse siroop van maken die je aanlengt met water; dan heb je een kleurrijk zomerdrankje.

Of maak er compote van, ook lekker in combinatie met hartige gerechten of in je yoghurt. Absoluut om te smullen zijn deze rabartertaart met meringue, deze trifle met rabarber en banketbakkersroom, en deze cheesecake met rabarbercompote. En ken je deze Deense rabarbertaart met marsepein al?

Een fris en makkelijk toetje met rabarber is deze yoghurtmousse met rabarber. Je kunt rabarber ook bij je ontbijt eten door het bij je wentelteefjes te eten.

Culy Homemade: god-de-lijke rabarber crumble met pistache

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.