Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: god-de-lijke rabarber crumble met pistache

Deze rabarber crumble met pistache heeft álles. Een knapperige koekbodem, een romige pistache-crème, friszure rabarber en boterige kruimels om het feest af te maken. Dit wil je maken!

Het fantastische aan deze rabarber crumble vinden we ook nog eens dat ‘ie niet zo zoet is. Rabarber heeft natuurlijk van zichzelf al die friszure smaak, die onder het kopje ‘you love it or you hate it’ valt. Vinden je gasten de crumble niet zoet genoeg, bestrooi ‘m dan simpelweg met wat poedersuiker.

Rabarber: dit wil je weten over deze heerlijke seizoensgroente

Rabarber crumble met pistache
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rabarber crumble maken: stap voor stap

Taartbodem maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een vierkante bakvorm of ovenschaal met een diameter van 20 cm klaar en bedek met bakpapier.
  2. Meng de bloem, zout en suiker voor de bodem in een keukenmachine. Voeg de blokjes boter toe en laat draaien tot er zich grote klonten vormen in de machine.
  3. Druk het deeg uit over de bakvorm, tot een egale laag. Bak 15 minuten in de oven, tot het er goudbruin uitkomt. Laat daarna zover mogelijk afkoelen (zet desnoods even in de koelkast). Houd de oven aan.

Pistachecrème maken

  1. Maak ondertussen de pistache-crème in de keukenmachine. Voeg de pistachenoten, bloem, zout en suiker toe en maal tot een fijn poeder. Voeg de boter toe en laat draaien tot het is gemengd. Snuif de zalige geur op en voeg dan het ei en het vanille-extract toe en laat mengen tot een gladde crème.
  2. Verdeel de pistache-crème met een spatel over de afgebakken bodem.

Voor de rabarber en de crumble

  1. Meng de rabarber met de sinaasappelrasp en het sap en spreid uit over de pistache-crème.
  2. Maak de kruimels door de bloem met de suiker en een snuf zout te mengen in een kom. Kneed er met je vingertoppen de blokjes koude boter doorheen, tot je grove kruimels overhoudt. Verspreid ze over de rabarber.
  3. Zet de rabarber crumble voor 50 minuten in de oven, tot ‘ie goudbruin en gaar is. Test met een prikkertje of de bodem goed gaar is.
  4. Mocht de topping bovenop erg donker worden, dek de koek dan tijdens het bakken af met aluminiumfolie.
  5. Laat eerst helemaal afkoelen. Snijd dan in stukken en serveer.
Rabarber crumble met pistache
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer crumble recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.