Redactie
Redactie Dessertrecepten 21 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Rabarbertrifle met banketbakkersroom

Onlangs waren we op bezoek bij Anne-Ruth van de blog Kookmeisje.nl. Er werd heerlijk voor ons gekookt en toe kregen we deze prachtige rabarbertrifle. Een aanrader om zelf een keer te maken. 

Begin het liefst een dag van tevoren, zodat de rabarbercompote, banketbakkersroom en cake goed kunnen afkoelen. De trifleschaal heeft een diameter van 16 cm en is 7,5 cm diep, maar je kunt ook een andere schaal gebruiken met een vergelijkbare grote.

Houd er van tevoren rekening mee dat je van alle ingrediënten (behalve de nootjes) twee lagen maakt. Het kan zijn dat je een beetje overhoudt.

Als je liever geen alcohol gebruikt kun je de Grand Marnier vervangen door een mengsel van één deel limonadesiroop en één deel water.

De rabarbercompote

Begin met de rabarbercompote. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer vijf centimeter lang. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de rabarber samen met de suiker, sinaasappelrasp en -sap, de kaneel en vanille in een ruime pan.

Breng het mengsel aan de kook terwijl je regelmatig roert. De rabarber moet zo zacht worden dat deze uit elkaar valt, maar nog geen moes is. Proef of de compote op smaak is. Verwijder het vanille- en kaneelstokje, en laat de compote volledig afkoelen.

En dan nu… Stapelen!

Snijd de cake in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Beleg de bodem van een (trifle)schaal met de cake en zorg dat het een egale laag wordt. Het zal passen en meten worden, maar het is belangrijk dat én de bodem volledig is bedekt én dat de laag zo egaal mogelijk is.

Besprenkel de cakelaag met een beetje Grand Marnier en smeer er een royale laag banketbakkersroom over. Zorg ook dat deze laag weer egaal is. Bedek met een laagje rabarbercompote. Houd er rekening mee dat je nu slechts de helft van de vorm vult.

Herhaal nu de eerste twee stappen. Hak de pistachenootjes fijn en verdeel over de trifle.

Laat het liefst de trifle twee uur in de koelkast rusten zodat de Grand Marnier in de cake kan trekken. Serveer en geniet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.