Culy Homemade: rabarber cheesecake met frambozen en vanille

Culy 24 mei 2015 Dessertrecepten

Ken je dat gevoel dat zodra er weer verse rabarber verkrijgbaar is, je handen gaan kriebelen? Onlangs maakten we geroosterde rabarber uit de oven met frambozen en sinaasappel. Superlekker door de yoghurt, maar ook zálig als topping op een cheesecake

[STAP stap=”1″]

Maal in een keukenmachine de koekjes met een snufje keukenzout fijn en smelt ondertussen de boter. Meng met elkaar. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier en verdeel het boter-koekjesmengsel over de boter. Strijk glad met de bolle kant van een lepel of klein paletmesje. Laat de bodem ten minste een uur (liever twee uur) ‘hard’ worden in de koelkast.

[STAP stap=”2″]

Verwarm je oven voor op 160 graden. Roer de roomkaas glad met een garde of (staande) mixer. Voeg de suiker toe en meng goed. Roer nu één voor één de eieren door het roomkaasmengsel en voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledig is opgenomen.

[STAP stap=”3″]

Zorg dat het beslag goed gemengd is, maar niet te luchtig. Voeg nu het vanillemerg (bewaar het stokje voor later) en het citroensap toe en giet het mengsel op de bodem. Bak de cheesecake gedurende 50-55 minuten in de oven, maar check na 45 minuten hoe ver hij is.

[STAP stap=”4″]

Is de cake al vrij bruin, maar nog niet gaar? Bedek de bovenkant dan met een stuk aluminiumfolie en laat zo nog tien minuten doorgaren. Laat de cheesecake volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Doe dit liever niet in de koelkast, hierdoor kan de structuur korrelig worden.

[STAP stap=”5″]

Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water en verwarm de rabarber (inclusief het vrijgekomen vocht!) met het overgebleven vanillestokje op laag vuur. Knijp wanneer de rabarber warm is (niet heet!) de gelatine uit en meng door de rabarber. Roer voorzichtig en zet vuur uit. Laat afkoelen, maar voorkom dat de gelatine zijn werk al gaat doen en verwijder het vanillestokje.

[STAP stap=”6″]

Garneer nu de taart met de rabarber. Dit kun je netjes doen, in bijvoorbeeld een mooi patroon, maar je kunt het ook er ‘slordig’ over verdelen. Laat de rabarber cheesecake nog minstens een uur in de koelkast koelen, zodat de gelatine stijf wordt.

Culy Homemade rabarber0005Culy Homemade rabarber0008

Voor 1 taart:

  • 200 gram digestieve koekjes
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram roomkaas
  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • Sap van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 1 portie geroosterde rabarber (gemaakt van 700 gram rabarber)
  • 2 blaadjes gelatine
  • Springvorm met een doorsnee van 20 centimeter
Reageer op artikel:
Culy Homemade: rabarber cheesecake met frambozen en vanille
Sluiten