Rabarber koken: hoe maak je dat eigenlijk het lekkerst klaar?
Onze oma’s wisten er wel raad mee, maar inmiddels vergeten mensen rabarber vaak als optie. Zonde, want door de lichtzure smaak kun je er ontelbare lekkere dingen mee maken. Een cheesecake met rabarber of een ouderwetse rabarbercompote bijvoorbeeld. Daar mag je ons voor wakker maken! Rabarber koken, hoe doe je dat eigenlijk?Â
Sommige mensen vinden rabarber zuur. Lekker juist! Maar dan moet je het natuurlijk wel op de juiste manier klaarmaken. Gelukkig is dat onwijs makkelijk. Smullen maar.
Rabarber schoonmaken
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is schillen niet nodig. Dan verwijder je natuurlijk ook de rode kleur, wat juist lekker kleurrijk staat in je gerecht. Het enige wat je hoeft te doen, is de harde stukken aan de onderkant van de stengels te verwijderen en de restjes van het blad er aan de bovenkant af te halen. Eventuele stugge draden kun je er gewoon aftrekken. Even de rabarber onder de kraan afspoelen en klaar is kees.
Rabarber koken
Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is de meest gebruikelijke. Snijd de stelen in stukken en kook het in zo weinig mogelijk water. Zo behoudt je zoveel mogelijk kleur, vitamines en smaak. Een eetlepel water is al genoeg. In plaats van water kun je ook wat verse sinaasappelsap gebruiken om de rabarber in te koken.
Rabarber koken duurt ongeveer zo’n tien minuten. Je weet dat het gaar is, als de rabarber zacht is en uit elkaar valt. Voeg de suiker altijd pas achteraf toe. Je hebt dan minder suiker nodig om dezelfde zoetheid te creëren. Wil je eigenlijk helemaal geen suiker toevoegen? Dan kun je de compote het beste koud serveren, zodat deze minder zuur smaakt.
Rabarber bewaren
Ongekookt kun je rabarber prima een weekje in de koelkast laten liggen. Wil je de stengels langer bewaren? Blancheer de groente eerst en bewaar het daarna in de vriezer. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Op deze manier kun je het hele jaar door van rabarber genieten, want het seizoen van de groente loopt ongeveer van april tot en met juli.
De lekkerste recepten met rabarber
Rabarber is heerlijk fris, waardoor veel mensen het perfect vinden bij een dessert. Maar de groente kan ook als een compote prima bij een hartig hoofdgerecht, zoals bij een stukje kip of gegrilde lamskoteletjes. Kun je geen genoeg krijgen? Dan kijken we niet gek als je zelfs rabarber bij je ontbijt oppeuzelt, zoals bij deze wentelteefjes.