Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

De meest verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner

Een trend in foodland die we al langer niet meer kunnen negeren, is het steeds harder groeiende aanbod van alcoholvrije drankjes. Er zijn misschien wel meer alternatieven voor alcohol dan je zou denken! In aanloop naar kerst leek het ons een goed idee om een handig overzicht te maken van verrassende alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner.

Alcoholvrije drankjes voor bij het kerstdiner

1. Kombucha

We beginnen meteen met een favoriet op de redactie: kombucha. Dit drankje is in wezen gefermenteerde zoete thee, wat resulteert in een aangenaam friszuur drankje. Fun fact: kombucha bevat ook maar een derde van de suikers van standaard frisdranken.

Zijn wij blij dat er tegenwoordig allerlei Nederlandse kombucha-merken op de markt zijn! Om je een idee te geven, is dit ons lijstje met leukste kombucha-merken.

Speciaal voor de feestdagen komt Batu Kombucha dit jaar met de Batu Gold Rush: een ongefilterde kombucha met daarin 24 karaats bladgoud. Als dat geen sprankelend kerstdiner wordt…

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Alcoholvrij bier

Wat ons betreft ondergaat alcoholvrij bier volop een positieve imagoverandering: van smakeloze drankjes die in de verste verte niet op bier lijken naar waardige alternatieven waarbij je nog amper een verschil proeft. Steeds meer brouwerijen lijken het geheim te kennen om hun alcoholvrije biertjes net zo’n karakteristieke smaken van hop of mout te geven. En wij zijn fan!

Zo heeft Lowlander een schitterend gamma aan 0%-biertjes, is onder andere de Pale Ale van Big Drop geweldig, de Energibajer van Mikkeller een heerlijk goudgeel pilsemannetje en is Brewdog een merk om in de gaten te houden. Ofwel: om in huis te halen voor je kerstdiner!

3. Seedlip

Als je echt iets feestelijks wil, dan is het aanbod van Seedlip je go-to. Seedlip is naar eigen zeggen de eerste alcoholvrije en gedestilleerde sterke drank. Grote kans dat je meteen aan een zoete frisdrank denkt, maar Seedlip bevat géén suiker of andere zoetstoffen en bevat nul calorieën.

Maar wat bevat het dan wel? Zorgvuldig uitgekozen kruiden en specerijen, schillen en schorsen. Mix het bijvoorbeeld tot een alcoholvrije cocktail met tonic en garneringen en je hebt iets wat heel dicht in de buurt komt van een alcoholvrije gin-tonic. Daarnaast bedenkt Seedlip zelf ook recepten voor alcoholvrije cocktails, zoals deze cocktail met miso(!), karamel en pruim of deze alcoholvrije Hot Toddy.

alcohol vrije seedlip
Bron: Culy.nl

4. Sappen

Vruchtensappen saai? Heus niet! Zo maakten we een tijd terug drie fantastische sappen in de slowjuicer: appel–perzik–peer, tomatensap en aardbei–komkommer–appel–limoen. De mogelijkheden zijn eindeloos! En tegen zo’n vers sapje kan maar weinig op.

Heb je geen blender of slowjuicer? Voor dit sapje van wortel, gember en citroen heb je dat niet eens nodig. En dan zijn er ook nog ‘ns heel wat goeie vruchten- en groentensappen op de markt. Wij zijn bijvoorbeeld fan van het tomatensap van Big Tom.

5. Mocktails

Natuurlijk kunnen mocktails niet ontbreken in dit lijstje. Op Culy publiceerden we eerder een recept voor alcoholvrije piña colada, voor een virgin mojito met ginger ale en voor een non-alcoholische variant van mojito met aardbei.

6. Lyre’s

Nog zo’n alcoholvrij merk dat je in de gaten moet houden, is Lyre’s. Deze meesterbrouwers weten van wanten zonder dat er nog maar een drupje alcohol aan te pas komt. Wat zijn wij daar blij mee. Onlangs kwamen er nog een alcoholvrije tequila en mezcal op de markt, maar eerder verscheen ook al een bruine rum, amaretto en gin. Stuk voor stuk om je vingers bij af te likken én om gerust nog een glaasje van te nemen. ‘t Is ten slotte toch alcoholvrij.

6. Limonades voor volwassenen

Limonades voor volwassenen? Dat zijn voor een keer eens geen mierzoete siropen, maar (fris)dranken met gelaagde, interessante smaken en combinaties. Deze Rhubarberry (met rabarber) is daar een goed voorbeeld van.

Geen zin om zelf siropen te gaan maken en laat je ‘t graag over aan de professionals? Probeer dan zeker de siropen van Vienul of Searoop. Bijzondere smaakcombinaties waarbij je gasten de alcohol niet eens zullen missen.

Meer inspiratie voor het kerstdiner?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.