Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom het ‘froached egg’ nu trending is (en je dit wil maken)

Op de Culy-redactie hebben we een beetje een haat-liefdesverhouding met eieren. Haat bij het idee van eieren die zo lang worden gekookt dat ze bijna paars worden (zonde!), liefde voor de perfect bereide eieren die een gerecht instant een dosis luxe geven. De froached eggs die momenteel rondgaan op TikTok vallen onmiskenbaar in die laatste categorie.

Wij spotten de eieren voor ‘t eerst in een TikTok-video van chef Paul Cooks. Met avocado, steak, hollandaisesaus, bieslook en ei maakt hij een waanzinnig lekkere sandwich. Op zich geen baanbrekende combinatie, maar wat hij met dat ei doet, trekt onze aandacht. De nodige research leert dat hij zijn eieren bereidt volgens het froached egg principe. Daar willen we meer over weten.

@paulcooks

Steak Benedict 😍🥰

♬ Originalton – Paul Cooks

Wat is een froached egg?

Froached is een samentrekking van fried en poached. ‘N gepocheerd én een gebakken (gebocheerd?) eitje dus – in die volgorde. Daarmee verenigt dit principe het beste van twee werelden: enerzijds die lopende eierdooier die zo begeerlijk is aan een gepocheerd ei, anderzijds het knapperig korstje dat je gebakken ei zo goddelijk maakt.

Daarmee is zo’n froached egg de ideale kandidaat voor een brunchgerecht. Zet ‘m bijvoorbeeld in bij Eggs Benedict, of combineer de eitjes met bacon op een scone. Of leg er simpelweg twee op met boter besmeerde toast, al dan niet met wat gezelschap van crispy chili olie. Ook rijst- en noedelbowls worden ongetwijfeld dolgelukkig van zo’n froached egg in de toppings: in feite is het een soort luxeversie van een zacht gekookt eitje.

Zo maak je het zelf

Reden genoeg dus om je volgende eitje via deze methode te bereiden. Hoe je dat precies doet? We zien verschillende methodes verschijnen (vaak met behulp van een sous vide apparaat), maar eerst pocheren en daarna bakken in een laagje olie is de meest toegankelijke voor thuis. Vaak zien we dat de gepocheerde eieren een laagje panko krijgen voor ze de pan in gaan, voor extra knapperigheid. Klinkt dat pocheren je wat intimiderend in de oren? Da’s dan onterecht. Er bestaan genoeg trucs waarmee het vrijwel altijd lukt, waarvan Culy’s Nancy laatst nog de allerbeste tipte.

Voor het perfecte gepocheerde ei laat je je ei eerst tien minuten in een bad van azijn baden tot er zich een druppelvorm aftekent. Vervolgens kun je het ei voorzichtig in kokend water scheppen en het voor 2 à 3 minuten zachtjes koken. Laat uitlekken op een schuimspaan (spoel eventueel voorzichtig af met ijskoud water om het kookproces te stoppen) en bak nu – voor froached eggs – voorzichtig in een royale laag olie of boter. Tadaaa! Zo makkelijk is het om je leven meer luxe te geven.

Kijk hier hoe chefs het doen via de sous-vide techniek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.