Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 13 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de leukste Nederlandse kombucha-merken

Kombucha, gefermenteerde zoete thee, wordt al eeuwen gedronken – letterlijk. Maar hoewel Chinezen het al vóór het jaar nul kenden, is het nu pas echt populair. Waarom? Omdat het gezond is, natuurlijk. En alcoholvrij. En lekker. De ‘Kombucha-cultuur’ zou goed zijn voor de bacteriën in je darmen, en er zitten bovendien vitamine B en aminozuren in. Je zou het kunnen zien als een frisdrank met minder suiker.

Kortom: het friszure drankje is hot & happening, en dat merk je ook in Nederland. Er komen steeds meer kombuchabrouwers bij. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

YAYA Kombucha

Als je kombucha bestelt in het gemiddelde tentje waar het verkrijgbaar is, is de kans groot dat je een flesje van YAYA Kombucha krijgt. Dat is het merk van Tom en Charlotte, die in 2013 zelf begonnen met kombucha brouwen in hun huis in Amsterdam. In 2017 openden ze hun eigen kombuchabrouwerij op het Hembrugterrein in Zaandam.

Naast de ‘original’ kombucha verkoopt het merk de drank ook in andere smaken: gember, blauwe bes en ‘citra hop’. Je vindt YAYA Kombucha op meer dan 100 plaatsen door het hele land; hier vind je een kaartje.

MANA Kombucha

MANA Kombucha is de enige kombucha op de Nederlandse markt waar geen suiker in zit of zoetstoffen aan toegevoegd zijn. Yes! Broers Filip en Simon ging in 2015 aan de slag met hun missie om kombucha zo duurzaam mogelijk te maken – de oplossing bleek een net iets ander productieproces en bovendien het produceren naar de seizoenen. Ook leuk: in Amsterdam hebben ze een elektrisch aangedreven boot om bij het vervoer in de binnenstad de lucht schoon te houden.

Ook MANA Kombucha vind je op tientallen plekken, waaronder meerdere filialen van Ekoplaza. Dit is een lijstje. Het merk verkoopt ‘Lean Green’-kombucha (de originele variant), maar ook ‘Lovely Lemon’, ‘Holy Ginger’ en ‘Red Spirit’ (van rooibosthee!).

Cultcha Kombucha

Liever kombucha die geheel door vrouwen geproduceerd is (ervan uitgaande dat de bacteriën onzijdig zijn)? Dan moet je bij Kelly Fagan zijn! De van oorsprong Amerikaanse studeerde Franse taal & literatuur, ging vervolgens in een vegetarisch restaurant werken en begon uiteindelijk haar eigen kombucha-brouwerij in Amsterdam.

Kelly houdt vooral van het experimenteren met smaken, en dat is te zien ook. Cultcha Kombucha is verkrijgbaar in de smaken ‘original’, appel-gember, kokos-limoenblad, kers-basilicum en bloedsinaasappel-cayenne. Het merk is onder andere verkrijgbaar bij het Vlaamsch Broodhuys in Amsterdam, maar ook in andere steden; dat vind je wederom op de website.

Mister Kombucha

Wesley Kassels is ‘Mister Kombucha’. Zelf kwam hij in aanraking met het drankje tijdens zijn wereldreis, om precies te zijn: in Australië. Tijdens zijn reis ontdekte hij dat hij zich wilde inzetten voor bewuster leven en eerlijke voeding – meer dan hij als gymdocent deed. En zo geschiedde.

De kombucha van Mister Kombucha is verkrijgbaar in de smaken Original, gember-citroen en sinaasappel. Het is een relatief klein merk dat vooral op een aantal plekken in Rotterdam te vinden is, maar je kunt het ook online bestellen.

BIMS Kombucha

Van Rotterdam gaan we wederom terug naar Amsterdam, de geboorteplaats van BIMS Kombucha. In de Bijlmer worden de originele smaken gember-mango en grapefruit-kardemom-hop gebrouwen. Een f@&#!ng lekker frisje, noemen ze het zelf, en dat willen wij maar al te graag geloven.

Je vindt BIMS bij alle vestigingen van Simon Lévelt in Nederland en België, en bij enkele tientallen restaurants in vooral Amsterdam en Utrecht.

Tommy’s Kombucha

Kombucha halen in de reguliere supermarkt? Bij Jumbo en Deen vind je Tommy’s Kombucha! Je vindt de smaken Original en Ginger & Lemon zowel in flesjes als blikjes. Drankjes van dit merk hebben een redelijk zachte smaak, waardoor ze goed toegankelijk zijn voor iedereen die nog nooit heeft kennisgemaakt met het toch redelijk dure drankje. En o ja, Culy’s Nancy is vooral fan van het schattige aapje in het logo.

Meer over kombucha

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.