Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Restaurants 16 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Bij Pikoteo in Amsterdam-West kun je nu genieten van een Spaanse (!) brunch

Bij brunchen denk je al gauw aan eggs benedict en bloody mary’s. Dat dat ook anders kan, bewijzen ze bij Pikoteo in Amsterdam-West. Hun brunchconcept draait niet om de bekende klassiekers, maar om het lekkers uit de Spaanse keuken. Juist ja: da’s dus brunchen met tapas, paella en huisgemaakte sangria. Een tafel voor vier, por favor!

Pikoteo

Even over de zaak. Aan ervaring in de horeca ontbreekt het eigenaren Miguel Martín Gómez en Florian Stallinga van Pikoteo in ieder geval niet. Na een baan bij De Librije*** (!) kwam Miguel terecht bij Florians eerste zaak: Hugo’s Bar & Kitchen. Al gauw ontstond het idee om samen een ander concept te lanceren en zo opende Pikoteo in 2016 de deuren.

Culy was daar toen al bij, en met veel lof schreven we destijds over hun diner. Zes jaar later schuiven we opnieuw aan om te proeven hoe datzelfde lekkers vorm krijgt in hun Spaanse brunchformule. Benieuwd hoe dat is? Wij ook.

Pikoteo intrieur
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Spaanse brunch bij Pikoteo

Voor je beeld: de menukaart is opgedeeld in charcuterie, kaas en gerechten. Met prijzen tussen de 3 en de 10 euro gaat het steeds om kleinere porties. Aangeraden wordt dan ook om te kiezen voor drie à vier gerechten om te delen per twee.

Het verse zuurdesembrood met olijfolie en de gemarineerde olijven blijken daarbij sowieso een goed idee te zijn. Wie van kaas houdt, raden we bovendien aan om ook de croquetas met spinazie en Manchego te bestellen, die heerlijk vol van smaak zijn. De Johnny Bravas blinken dan weer uit in hun feestelijke presentatie, met kleuren die de Spaanse cultuur alle eer aandoen.

Vooraf Pikoteo
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Sangria met watermeloen en kaneel

En je begrijpt: een Spaanse brunch is niet compleet zonder een goed glas sangria. In de versie van Pikoteo is die (uiteraard) huisgemaakt, met watermeloen en kaneel. Waar de gemiddelde sangria al gauw te zoet is, is dat hier alles behalve het geval; iets waar we alleen maar blij van worden.

Toch niet zo’n fan van sangria? Geen nood: op de kaart staan nog genoeg andere cocktails, wijnen en non-alcoholische dranken waaruit je kunt kiezen. Pikoteo voorziet voor ieder wat wils.

Sangria Pikoteo
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Ster van de brunch

Van de paella die daarna volgt, kunnen we gerust stellen dat het de ster van de brunch is. Chef Miguel licht toe dat de perfecte paella maken een vak is, een vak dat ze bij Pikoteo tot in de puntjes beheersen. Zo bepaalt de druk van de atmosfeer (die verschilt per locatie) niet alleen de kooktijd van de rijst, maar ook de benodigde hoeveelheid kookvocht. Als kok is het de kunst om daar slim op in te spelen.

Daarnaast valt of staat paella bij een goede bouillon. Wetende dat chef Miguel daar door de jaren heen aan is blijven sleutelen, snap je wel dat die inmiddels behoorlijk dicht in de buurt van de perfectie komt.

Paella Pikoteo
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Een bom van een paella

We ondervinden het zelf bij het proeven van de Paella Valencia met bomba-rijst, kip, snijbonen en Garrofó bonen. Bomba rijst zijn die ronde rijstkorrels die gebruikt worden bij authentieke paella. Bovendien staat deze korrel bekend om het snel opnemen van vocht. In dit geval is dat een smaakvolle bouillon met ondermeer ui, tomaat, rozemarijn en saffraan.

Aan de rijst worden daarna dus ook snijbonen en Garrofó bonen toegevoegd. Die laatste zijn groot en wit en te vergelijken met limabonen. Is de rijst eenmaal gaar? Dan wordt er nog een extra scheut olie toegevoegd. De rijst krijgt op deze manier de kans om lichtelijk te karameliseren op de bodem van de pan. Dat knapperige, onderste laagje wordt in Valencia gezien als een echte delicatesse, en wees gerust: dat is het ook.

Paella close-up Pikoteo
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Weer eens iets nieuws

Kortom: brunchen op z’n Spaans is een aanrader, en vernieuwend voor wie de klassieke brunchgerechten inmiddels wel heeft uitgespeeld. Met ook nog eens een enthousiast team, een kleurrijk interieur en funky beats brengen ze die formule bij Pikoteo op een uitstekende manier. Da’s niet alleen handig voor de Amsterdammers, maar zéker ook de reis waard voor wie daarbuiten woont.

Het adres van Pikoteo

De brunch wordt iedere zaterdag en zondag van 12:00 t/m 16:00 geserveerd. Je vindt Pikoteo op het volgende adres:

Houtmankade 9
1013 MP Amsterdam

Kijk voor meer info en de openingstijden op de website van Pikoteo

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.