Redactie
Redactie Restaurants 15 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Pikoteo

Een heerlijk nieuw restaurant in de Amsterdamse Zeeheldenbuurt is Pikoteo. Een moderne Spaanse kaart, geïnspireerd op kleine tapasbarretjes in Spanje, maar ook op streetfoodmarkten in Zuid-Amerika.

De eigenaren (die eerder bar Hugo’s in Amsterdam runden) maakten van dit concept een fijne kaart, onderverdeeld in koude, warme en gefrituurde gerechten. Alle gerechten hebben formaat ‘flink voorgerecht’ en zijn bedoeld om te delen.

Ons werd aangeraden ongeveer 3 tot 4 gerechten per persoon te bestellen, maar dat bleek écht te veel, waardoor we halverwege bij de keuken een aantal items cancelden. Slimmer is om eerst twee tot drie gerechtjes te bestellen en daarna te kijken of en hoeveel trek je nog hebt.

Wij genoten van gerookt tonijntartaar, geserveerd onder een glazen cloche vol rook (€ 13,-). Ook de tonijn tataki (€ 13,-) is een aanrader, kort en heet gegrild op de plancha en begeleid door een goddelijke ajo blanco (knoflookpuree, die je ook vaak in soepvorm ziet).

Een andere aanrader is de ibérico steak met een verrassende saus: aardbeien-hoisin. De knapperige stukjes pinda gaven de nodige crunch (€ 12,-).

Van de ribs van langzaam gegaard ibérico vlees (€ 9,-) hebben we nog dagen gedroomd. Het boterzachte vlees was al van de botjes afgehaald en als een soort pulled pork door de tamarinde-teriyakisaus gehaald en geserveerd op krokante tortilla’s. Deze waren, heel verrassend, niet gemaakt van maistortilla’s maar van gefrituurde rijstvellen.

Het toetje, een chocolade ganache-taartje met een bodem van pinda’s en koekjes, vergezeld door pindakaas-ijs (€ 7,-), was een machtig smaakbommetje, maar zó lekker.

Bij Pikoteo zit je heerlijk, en de twist op de traditionele tapasbar is wat ons betreft dik geslaagd.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.