Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 17 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

5x de beste visrestaurants in Zeeland

Zeg je Zeeland, dan zeg je: zon, zee, strand en vis. We komen er maar wat graag voor een duik in zee of een dagje bakken op het strand, maar dan wel met een culinaire afsluiter uiteraard! De beste visrestaurants van ons land zijn verspreid langs onze kustlijn. Geen wonder dat er daarom zoveel in Zeeland te vinden zijn. We verzamelden de 5 beste visrestaurants in Zeeland voor je.

Want Zeeland verlaten zonder een visje te hebben gegeten? Dat kan eigenlijk niet. 

De beste restaurants (en sterrenrestaurants) in Zeeland

Visrestaurants in Zeeland

Met een kustlijn van zo’n 650 kilometer, is het natuurlijk logisch dat de Zeeuwse keuken vooral bestaat uit vis, schaal- en schelpdieren. Want zo’n beetje alle Zeeuwse klassiekers begeven zich waarschijnlijk ‘t liefst in het water. Mosselen, Oosterscheldekreeft, zeekraal en ga zo maar door. Geen wonder dat er onder de beste restaurants in Zeeland zoveel visrestaurants zijn.

Restaurant Basalt in Middelburg

Zin in vis, maar óók in de charme en het huiselijke van een Franse bistro? Dan moet je bij Basalt in Middelburg zijn. Het restaurant bevindt zich in de Sint Jansstraat (één van de gezelligste straatjes in de stad) op steenworp afstand van, jawel: de vismarkt.

Op het menu? Seizoens- en streekproducten, puur en vers. En dat vertaalt zich bijvoorbeeld in bouillabaissekroketjes, een zomerschol met kreeftensaus, ceviche van koolvis of – uiteráárd ook weer – klassieke Zeeuwse mosselen.

Fun fact: wil je vis (leren) eten, maar ben je er eigenlijk geen liefhebber van? Of ben je geïntimideerd door oesters rapen, vis fileren en kreeften ‘uitbenen’? Ga dan naar restaurant Basalt. Culy’s Martine spreekt uit ervaring.

De Visbar in Domburg

Dat de badplaats soms een elitaire air heeft, dat moet je er even bijnemen. Logisch ook wel eigenlijk, als je nagaat dat de Europese elite vroeger al naar Domburg kwam voor therapeutische zoutbaden.

Tegenwoordig noemen we dat “een zwempje in de zee”. Enfin: met die statige stijl, kun je dan ook veel verwachten van de horeca in ‘t durp. Zo ook bij de Visbar. Torenhoge plateaus met fruits de mer, de mooiste oesters van je leven en vis verser dan vers!

Seafarm in Kamperland

Wat doe je als je je realiseert dat de zeevishandel niet voor altijd zal zijn? Bij de pakken neerzitten in ieder geval niet. Adri Bout handelt geheel volgens het principe “als de vis niet meer naar ons komt, gaan wij wel naar de vis.” En zo geschiedde: in 1993 begon Bout een viskwekerij, Seafarm, die zich nu Europees leider in de handel mag noemen. Geheel met eigen oesters, mesheften en de kweek van tarbot.

En dit kun je meemaken! Bijvoorbeeld met een rondleiding door de zeeboerderij, maar nog leuker om plaats te nemen in het restaurant en de vis bijna met je voeten in de zee te proeven.

Zilt & Zout in Cadzand

Aan de Nederlands-Belgische grens ligt, tussen Cadzand en Knokke, restaurant Zilt & Zout. Aan de ene kant natuurgebied het Zwin, aan de andere kant de dijk en het duin. Het beste uit twee werelden komt hier echt samen.

Op het menu staan uiteraard verse Noordzeevis en fruits de mer, maar ook de vleesliefhebber is hier aan het juiste adres. Denk aan een carpaccio of Zeeuwse zomeroesters, roggevleugel met kappertjessaus, kreeft of een ribstuk van speenvarken. Het water loopt ons al in de mond.

Oesterput 14 in Yerseke

Zeg je Yerseke, dan zeg je natuurlijk oesters. Het stadje ademt oesters en andersom. Hier pluk je ze rechtstreeks vanaf de oesterputten of geniet je ervan in een restaurant. Scheelt een hoop gepluk en gepiel. Goed oesters eten doe je bij Oesterput 14 met uitzicht over de oesterputten en zee.

Als je geluk hebt, zie je hoe de verse vis- schaal en schelpdieren aan land worden gebracht. Of niet, want dan ben je waarschijnlijk te druk met genieten van één van de overheerlijke oesters en supplementen.

Nog meer leuke restaurants in Zeeland:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.