Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 11 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Zó wordt de mooiste afternoon tea van Amsterdam gemaakt (in het Waldorf Astoria)

Culy valt met haar neus in de boter. En in de suiker. En in nog veel meer. Want we mogen toekijken hoe de mooiste afternoon tea van Nederland wordt gemaakt, in de patisseriekeuken van Waldorf Astoria in Amsterdam. Hier serveert patisseriechef Vipin Charly al jaren de mooiste lekkernijen. Het thema van de nieuwste afternoon tea is… Viktor & Rolf!

Alles met ijsjes, circus of strand: patisseriechef Vipin Charly en sterrenchef Sidney Schutte ontwikkelen samen met hun team keer op keer weer zoete en hartige hapjes die zowel een feest voor je smaakpapillen als voor het oog zijn. Hun nieuwste afternoon tea is zelfs helemaal geïnspireerd op Viktor & Rolf!

Vipin Charly van het Waldorf Astoria
Vipin Charly legt de laatste hand aan de hapjes. Alles moet perfect zijn. – Fotografie: Nancy van Batenburg

Geen klassieke high tea

De afternoon tea in Waldorf Astoria Amsterdam is dan ook geen klassieke high tea met komkommersandwiches en cupcakes, maar een afternoon tea met een dikke vette knipoog. En heel veel lol, vooral. Denk aan ijshoorntjes gevuld met tonijn, geitenkaas en bonito-flakes, mini karamelappels, draaimolenpaarden met foie gras en strandballen gemaakt van pani puri.

Of aan een afternoon tea geïnspireerd op juwelen. Per jaar worden er in het hotel vier verschillende thema’s voor de high tea bedacht en geserveerd.

Viktor & Rolf afternoon tea
Bron: Waldorf Astoria

Meet Vipin Charly

Wij vinden het geniaal hoe chef Vipin Charly elke keer weer met die gekke thema’s en creaties op de proppen komt. De chef groeide op in India en volgde daar een patisserie-opleiding. Zijn eerste grote baan was bij het Ritz Carlton in Doha (de hoofdstad van Qatar), waar hij een team van 25 mensen aanstuurde. Hij leerde er ook zijn vrouw kennen, die afkomstig was uit Amsterdam. Het bracht hem naar onze hoofdstad.

Inmiddels woont hij in Almere en werkt hij al drie jaar voor het Waldorf Astoria in Amsterdam. Vipin is daar verantwoordelijk voor de gehele patisserie-afdeling. In de patisseriekeuken werken drie mensen (waaronder hij) voor het hotel. Twee andere patissiers werken voor Spectrum, het restaurant van chef Sidney Schutte.

Viktor & Rolf afternoon tea
De Flowerbomb meringue van rode biet wordt afgemaakt met eetbare bloemetjes – Fotografie: Nancy van Batenburg

Kleine keuken

Want het team van Vipin maakt hier dus niet alleen die fantástische afternoon tea, ze maken alle patisserie, voor het hele hotel. Dus ook voor events, banketten en Goldfinch Brasserie. Ook alle zoetigheden die de hele dag door in de Peacock Alley worden geserveerd – macarons, financiers, koekjes – komen uit de patisseriekeuken. Enkel de chocolade komt van buitenaf (“Want je hebt gezien hoe klein onze keuken is”, aldus Vipin), die wordt gemaakt door chocolatierie Bontom uit Nijkerk.

De afgelopen twee maanden werkten ze daarnaast aan alle lekkernijen voor de laatste Summer Afternoon Tea (met als thema: strand). Hun allernieuwste afternoon tea is een samenwerking met modeontwerpers Viktor & Rolf. Vipin en zijn team zijn begonnen met een groot moodboard in de patisseriekeuken. “Iedereen brengt ideeën in”, zegt hij. “Ja, Sidney denkt ook mee. Hij bemoeit zich vooral met de hartige kant”.

Daarna gaan ze discussiëren. Soms eindeloos. Over de smaken en het uiterlijk van de hapjes.

Fotografie: Nancy van Batenburg

Viktor & Rolf afternoon tea

Vipin: “See, smell, taste: in die volgorde ontwikkelen we onze creaties. Maar de smaak van en het uiterlijk van de hapjes is even belangrijk. We doen geen consessies. Smaken kunnen achteraf nog worden aangepast of bijgesteld.”

Op het moment dat we binnenkijken in de keuken, is het team er nog niet uit welke smaak scones ze gaan serveren. Één van de patissiers denkt aan de ingrediënten die ook naar voren komen in Flower Bomb, het parfum van Viktor & Rolf. “Vandaag móét de knoop worden doorgehakt”, zegt Vipin.

Ook over de bonbon in de vorm van het poppenmasker dat één van de modellen droeg op de catwalk, is de chef nog niet tevreden. “De vulling van kalamansi is lekker, maar het moet bergamot worden. Dat is meer in balans.”

Viktor & Rolf afternoon tea
Bron: Waldorf Astoria

Een jurk van mosterd & ham

De creaties en de smaken die het team voor deze afternoon tea heeft ontwikkeld, zijn in ieder geval weer fenomenaal. Alle zoete en hartige hapjes zijn geïnspireerd op het ouvre van Viktor & Rolf. De roze bruidstaart van twee lagen, komt bijvoorbeeld terug op alle moodboards van het iconische modeduo. Evenals de roze, cartoonachtige strik, die de signatuur is van de ontwerpers.

Er zijn zelfs hapjes die een directe vertaling zijn van de enorme tule jurk met de slogan ‘No photos please‘ erop. Vipin en zijn team hebben daarvoor groen, eetbaar kant gemaakt van suikerwerk. “Misschien zeggen we er wel doodserieus bij dat mensen geen foto’s mogen maken”, grapt hij.

Afternoon tea Amsterdam
Fotografie: Nancy van Batenburg

Flowerbomb

Ook zijn er bonbons in de vorm van het poppenmasker waarmee de designers hun modellen in 2017 de catwalk op stuurden. Of de ‘cutting edge‘ jurk, uitgevoerd als hartige sandwich, met een vulling van mosterd en ham.

Het lastigste voor de chefs was om de Flowerbomb parfumdoos goed te krijgen. Dat lag vooral aan de grootte: zo’n vierkant hapje wordt algauw te groot, maar dat maakt het weer lastiger eetbaar. En de vulling moet bij elke hap te proeven zijn. Ook op de waszegel uit het logo van Viktor & Rolf moesten de patissiers iets zien te verzinnen. Daarvoor hebben ze een mal besteld, waar ze chocolade in gieten.

afternoon tea Waldorf Astoria
Fotografie: Waldorf Astoria

Op naar het Waldorf!

Wil je de afternoon tea van Waldorf Astoria Amsterdam ook een keertje ervaren? Het is het ideale cadeautje voor jezelf of voor je moeder of vriendinnen. Echt te gek!

De Viktor&Rolf Afternoon Tea kost € 54,50 per persoon en wordt dagelijks geserveerd tussen 15:00 en 17:00 uur in de Peacock Alley van Waldorf Astoria Amsterdam (Herengracht 542 – 566).

Met dank aan Waldorf Astoria Amsterdam. 

Viktor & Rolf afternoon tea in het Waldorf Astoria
Bron: Waldorf Astoria

Meer bijzondere afternoon tea:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.