Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 3 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Culy Basics: zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes (met of zonder vlees)

Een goede stamppot zonder kuiltje jus? Dat gaat er bij ons niet in. Maar dan het liefst met zelfgemaakte jus, want geloof ons: daar heb je echt geen pakjes of zakjes voor nodig! We laten je zien hoe makkelijk zelf jus maken is: mét of zonder vlees als basis.

De dagen worden korter en de trek naar eenvoudige Hollandse maaltijden stijgt. Zo maakt we eerder deze maand deze spinazie à la crème en hebben we de eerste boerenkoolstamppot alweer achter de kiezen. Daarbij hoort ook onze zelfgemaakte jus, waar onze trouwe, maar ook nieuwe lezers geen genoeg van krijgen.

Jus maken | zelfgemaakte jus recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Een jus kun je op veel verschillende manieren zelf maken, maar wij hebben er twee uitgekozen. Als eerst een simpele versie op basis van boter, bloem en bouillon. Handig voor bij een stamppot of als je een vega(n) jus wil maken. Heb je lekkere gehaktballen of ander vlees of gevogelte gebraden? Dan is een ‘echte’ en meer smaakvolle jus met de braadrestjes een must.

Een jus maken is hartstikke eenvoudig. Wel zijn er een aantal handige tip die ‘m nog lekkerder maken. Zo is het belangrijk om de bloem altijd te bakken en te garen, zo voorkom je een lijmachtige textuur. Proef ook altijd eerst voordat je zout toevoegt, door de bouillon is de jus waarschijnlijk al zout genoeg.

Zoek niet verder: dit is de beste kaasschaaf die er is

Jus maken | zelfgemaakte jus recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Het recept voor simpele zelfgemaakte jus (jus maken zonder vlees)

  1. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
  2. Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt en blus af met een scheutje bouillon. Blijf roeren met een garde en het mengsel begint vanzelf dikker te worden.
  3. Voeg wanneer er geen klontjes meer zijn nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper en verse kruiden.

Recept voor ‘echte’ zelfgemaakte jus

  1. Wil je je jus nóg lekkerder maken? Gebruik dan de aanbaksels die overblijven bij het braden van een stuk vlees of gevogelte. Bewaar daarbij ook het overgebleven vet zodat je hiermee de roux kunt maken.
  2. Zet je pan of braadslee op laag vuur zodat de aanbaksels zacht beginnen te worden. Haal het vet eruit, dit kun je gebruiken om de roux mee te maken.
  3. Blus de pan af met bouillon of een combinatie van bouillon met een scheutje rode of witte wijn. Hierdoor komen de baksels los en krijgt je uiteindelijke jus extra veel smaak. Dit is je bouillonmengsel voor de zelfgemaakte jus.
  4. Maak in een andere pan de roux met het overgebleven vet en bloem. Doe dit op dezelfde manier als hierboven beschreven, in gelijke verhoudingen. Heb je niet genoeg vet? Gebruik dan roomboter. Blus in porties af met het bouillonmengsel en voeg steeds pas een volgende scheut toe als de vorige volledig is opgenomen.
  5. Breng indien nodig nog op smaak met versgemalen peper en verse kruiden.

Recepten waar dit lekker bij is:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.