Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Glutenvrije jus maken zonder pakjes en zakjes: zo doe je dat

Zelf jus maken zonder pakjes en zakjes is heel simpel. Maar hoe doe je dat als je glutenvrij eet? Wij geven je tips voor het maken van glutenvrije jus zonder pakjes en zakjes.

Glutenvrije jus kun je allereerst natuurlijk heel makkelijk zelf maken van de aanbaksels en sappen van vlees of vis in je pan. Die blus je af met vocht, zoals een scheut rode wijn, marsala, port, (balsamico-)azijn of wat je dan ook maar kunt bedenken. Ook top: een scheutje vleesfond of een krachtige bouillon. Daar komen geen gluten aan te pas!

Zelf glutenvrije jus maken met braadvocht

Wil je een dikkere jus, dan kun je óf wat koude klontjes boter toevoegen (monteren noemen ze dat in vaktermen) of de jus binden met een beurre manié. En hier komen we in gluten-territorium. Beurre manié is een mengsel van boter en bloem, dat je tot een deeg kneedt en oplost in de jus. In je beurre manié kun je de bloem vervangen door maizena, voor een glutenvrij alternatief.

Een andere manier om je jus in te dikken met maizena, is om het roux-verhaal helemaal over te slaan. Deglaceer je pan, voeg vocht toe en schep een grote soeplepel (235 ml) van het vocht uit de pan in een kommetje. Klop daar de maizena doorheen (1 eetlepel + 1 theelepel), giet dit terug in de pan en klop goed door.

pairings met koffie

Zelf glutenvrije jus maken zonder braadvocht

Maar maak je bijvoorbeeld stamppot met worst, dan heb je geen aanbaksels en braadvocht. En dan zul je je jus op een andere manier moeten maken. Één van de meest gebruikte manieren om zelf jus te maken from scratch is met een beetje bloem. Daarmee maak je een roux, die zorgt voor binding en een dikkere jus.

Die laatste versie is uiteraard niet geschikt voor glutenvrije eters, want er komt bloem aan te pas. En hoe skip je die, in je zelfgemaakte jus? Er zijn een paar alternatieven voor bloem waarmee je glutenvrije jus kunt maken, zonder braadvocht of aanbaksels:

1. Gebruik glutenvrije bloem

Misschien de simpelste manier, is om glutenvrije bloem te gebruiken in je roux. Sommige supermarkten verkopen dit en je kunt het ook online vinden. We hebben het trouwens wel echt over glutenvrije bloem, geen alternatief voor bloem.

Let wel op: sommige glutenvrije bloemsoorten binden niet zo goed en hebben zelfs de neiging om een kauwgomachtige textuur te krijgen als je ze gebruikt in een roux, schrijft website Bon Appetit. Er is helaas maar één manier om erachter te komen welke bloem werkt voor jou: testen.

2. Gebruik arrowroot

Je kunt ook voor een ander middel gaan dan bloem. Zo is arrowroot een handig bindmiddel. Het heeft een neutrale geur en smaak en werkt goed om sauzen te binden. Van arrowroot heb je de helft minder nodig dan van gewone bloem. Je kunt arrowroot poeder kopen van Smaakt in de meeste grote supermarkten.

Meer over jus maken:

jus