Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: procureur met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème

Dit mooie hoofdgerecht met vlees serveren we dit jaar bij het kerstmenu. We zijn gegaan voor procureur (varkensvlees) met glühweinjus, paddenstoelen en miso-pastinaakcrème. Allemaal heel eenvoudig om te maken, maar wow-factor gegarandeerd. Zo hebben we ‘t graag, met kerst!

In plaats van procureur zou je ook een ander stukje vlees kunnen gebruiken. Eigenlijk kan er een heleboel, van eend tot aan varkenshaas of een (herten)biefstukje.

Liever vega? Dat treft! Ons recept voor biet wellington (binnenkort op Culy!) kan met dezelfde glühweinjus en miso-pastinaakcrème. Handig als je zowel vega’s als vleeseters aan tafel hebt.

Kerst hoofdgerecht procureur met gluhweinjus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Procureur met glühweinjus

Maak eerst de glühweinjus (check het recept).

Zet een ruime pan met kokend water op het vuur. Voeg de pastinaak in stukken toe en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar, of tot een mesje er makkelijk doorheen glijdt.

Giet de pastinaak af. Voeg de slagroom, melk en de klont boter toe en verwarm op heel laag vuur. Haal de staafmixer erdoorheen en meng tot een gladde puree (dit kan ook in de blender of keukenmachine). Meng de miso erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

Verhit een koekenpan (liefst van gietijzer, voor een mooie maillard-reactie) op hoog vuur en giet er een scheutje olie in. Schroei de paddenstoelen (waarschijnlijk moet je dit in porties doen om ze goed bruin te bakken: don’t overcrowd the pan!) aan beide kanten tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.

Doe alle paddenstoelen als ze gebakken zijn terug in de pan, voeg de sojasaus toe en schep de paddenstoelen om door de soja. Haal ze weer uit de pan. Maal er wat zwarte peper overheen.

Veeg de pan schoon met keukenpapier. Verhit ‘m op middelhoog vuur met wat olie en een klein klontje boter.

Bestrooi de stukjes procureur aan beide kanten met zout en peper. Bak ze goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna even rusten op een plank, bestrooi ze nog met wat zeezoutvlokken en snijd ze in dunne plakjes.

Maak de borden op. Begin met wat van de pastinaakcrème, schep de paddenstoelen erop en leg de plakjes vlees daar weer bovenop. Druppel de glühweinjus eroverheen. Maak af met wat verse tijm.

Varkensvlees kerst hoofdgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.