Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 8 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Laura de Grave: ‘Niets smaakt lekkerder dan als ik voor mijn werk op locatie ben met mensen waarmee ik iets oogst, vis of klaarmaak’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Laura de Grave.

Wie is Laura de Grave?

Als ze niet op haar motor door het land crosst, is ze als presentator te zien op 24Kitchen of schrijft ze heerlijke kookboeken, zoals het Nederland kookboek of Natuurlijk Oostenrijk.

De culinair journalist is sinds kort bovendien ambassadeur voor #Eetlokaal. Een jaar lang brengt ze elke week een ander lokaal seizoensproduct onder de aandacht op Instagram. Volgens Laura was het een hele puzzel om te kijken welke groente- en fruitsoorten wanneer precies op hun lekkerst zijn. Ze zocht daarvoor hulp bij Nederlandse telers en boeren. Nu inspireert ze ons wekelijks met de beste tips om vaker lokaal te eten.

Tijd om Laura alles te vragen over haar culinaire voorkeuren!

1. Wat is je favoriete snack?

Laura: “Ik koop het liefst als snack iets écht heel lekkers bij een goeie patisserie, bakkerij of chocolatier: een mooi gebakje, lekkere koek of bonbons. Als ik thuis snack, dan is het meestal iets met lokaal seizoensfruit. In de zomer maak ik thuis vaak smoothies met vers zomerfruit. In de winter zoals nu zijn in boter gebakken appelschijfjes met kaneel en walnoten favoriet.”

2. Wat was je grootste kookblunder?

“Ohhh, hahaha. Dit was tijdens de eerste draaidag voor de serie Lekker lokaal voor 24Kitchen. Ik ging Zeeuwse bolussen bakken bij een bakker in Zeeland en ik was doodzenuwachtig. Bovendien was dit extra moeilijk, want ik moest én een Zeeuwse bolus draaien -wat echt heel moeilijk is – en tegelijkertijd die bakker interviewen.

Terwijl ik dat aan het doen was, zag ik ineens tot mijn afgrijzen dat ik een van mijn eigen haren aan het meedraaien was ín die bolus, die ik vervolgens in een rek met nog 200 andere bolussen moest zetten… In blinde paniek barstte ik in huilen uit en riep ik tegen de regisseur: “Ik kan dit helemaal niet!”

Gelukkig was hij superchill. Hij gaf me een glaasje water en zei: “Je doet het hartstikke goed.” Ik hoefde erna gelukkig alleen nog maar een hap uit een (andere) bolus te nemen en te zeggen: “Mmmm, lekker.” Nou, dat kon ik wel.”

3. Wat ligt er altijd in je koelkast?

“Duizend verschillende soorten smaakmakers. Op de een of andere manier denk ik altijd dat als potjes open zijn, ze in de koelkast moeten. En ik ben dol op smaakmakers, die maken alles lekker. Maar eh, ja dat gaat dus van zeewiersaus, liquid smoke, gehakte verse knoflook en zelfgemaakte miso (van lokale gerst en bruine bonen) tot paneer-vanillejam.”

4. Waar heb je het beste gegeten in je leven?

“Oef, daar vraag je me wat. Ik heb in zooo veel te gekke restaurants gegeten. Toch smaakt niets ooit lekkerder dan als ik voor mijn werk op locatie ben met mensen waarmee ik iets oogst, vis of klaarmaak. Die keer dat ik wilde wadoesters ging rapen met Jan en Barbara in de Waddenzee, bijvoorbeeld. De versheid en het uitzicht dat je daar hebt tijdens het eten ervan, zorgt ervoor dat je smaakbeleving totaal anders is. Lekkerdere oesters proefde ik erna nooit meer.

Of die keer dat ik stroop ging maken in Limburg met stroopstoker Magiel Vandewall. Nadat ik appelperensap in drie uur tijd zag indikken tot roodachtig dikke stroop, en daarna een theelepel daarvan proefde: alsof er in die ene theelepel wel honderd appels en peren waren geperst. Ongelofelijk lekker. Ik proef dan ook echt passie, denk ik.”

5. Wat is het lekkerste dat je deze week hebt gegeten?

“Spruiten op stam met misoboter. Ik ben ambassadeur van de campagne #Eetlokaal en zet daarvoor iedere week een lokaal seizoen product in het zonnetje. In overleg met Nederlandse boeren en telers heb ik een puzzel gemaakt en 52 seizoensgroenten en -fruit verdeeld over het jaar. Zo blijf je heel handig up-to-date over wat er lokaal in het seizoen is.

Afgelopen week waren dat dus spruiten. Ik heb ze aan de stam bereid, en ingesmeerd met misoboter. Hoe dat eruitziet? Check mijn Instagram!”

BONUS: wie moet deze vraag de volgende keer beantwoorden?

Rutger van Heel Holland Bakt. Ik vind hem echt heel leuk.”

Meer van Laura de Grave:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.